NOVINARI: Uvijek u službi javnosti ali daleko od prioriteta za vakcinaciju

Udruženje/udruga BH novinari, uputilo je  pisma ambasadorima Ruske Federacije i Narodne Republike Kine u našoj zemlji, sa molbom da pomognu u nabavci i doniranju vakcina za medijske djelatnike u BiH. Uskoro će iste molbe uputiti i ambasadama Sjedinjenih američkih država i Velike Britanije. Sve ovo je, kako ističu medijski radnici sa kojima smo razgovarali razlog jer u Federaciji i dalje nisu stavljeni na listu prioriteta iako su višestruko izloženi zarazi korona virusom u obavljanju radnih zadataka.

Medijski radnici već su godinu na prvoj liniji odbrane sa nevidljivim neprijateljem, rame uz rame sa ljekarima i medicinskim osobljem. Nerijetko na radnom mjestu i obolijevaju ili zarazu prenose na svoje najmilije. Sve to čine u plemenitoj misiji informiranja i educiranja javnosti. Mnogo kolega je  prebolovalo korona virus, a neki od njih su nas zauvijek napustili. Međutim, to još uvijek nije dovoljan argument da se medijski radnici u Federaciji stave na listu prioriteta za vakcinaciju protiv COVID-a 19. Armin Kendić, novinar portala Klix ogorčen je na ovu vrstu nebrige, posebno zbog činjenice da je sam izvještavajući o pandemiji tri puta bio u Crvenoj zoni dvije COVID bolnice. „Konkretno mene kao medisjkog radnika izuzetno vrijeđa činjenica da se mi još  uvjek ne nalazimo u redu priroiteta osoba koje i trebale biti vakcinisane protiv zaraze koronavirusom. U potekllih godinu dana kako bi na što slikovitiji način prikazao borbu medicinskih radnika ali pacijenata zaraženih korona virusom ušao sam  u Respiratorni centar svjesno izlažući se riziku od zaraze virusom a kako bi  cjelokupnoj javnosti prikazao borbu koja traje u tim zidovima gdje se pacijenti bore doslovno za zrak “, ističe Kendić.

Jedna od mnogih koji su se na random mjestu zarazili korona virusom je u urednica portala Tuzlarije, Sabina Mešić.  „Mi smo svi ugroženi svojim poslom. Ljudi  drugi neće samnom da se druže kad znaju gdje sam sve bila i s kim sam radila, da sam radila sa poztivnim osobama i da sam na kraju  sama dobila COVID. Imala sam lakšu kliničku sliku. Ako je to  lakša zaista ne bi poželjela nikom da dobije jer se još uvojek oporavljam i nisam došla sebi“, rekla je Mešić.

Predsjednica kluba Uduženja BH. novinara Tuzla, Bedrana Kaletović mišljenja je kako su novinari vrlo rizična skupina ljudi koji se odlazeći na razne zadatke, posebno u centre epidemije, direktno izlažu riziku od zaraze. „Nezaštićen novinar, odnosno novinar koji nije vakcinisan je zapravo hodajuća opasnost. Kao takav bi trebao biti prepoznat od sistema zdravstva  i vakcinisan u prioritetnim grupama. Svi novinari osim što imaju svoje pododice i odlaze kući ljudima koje vole isto tako odlaze na druge terene i nesvjesno možda šire zarazu bez da to žele“, mišljenja je Kaletović.

Iz BH novinara podsjećaju da su novinarska udruženja iz Bosne i Hercegovine tražila od Vijeća ministara BiH i entitetskih Vlada da stave novinare na prioritetne liste za vakcinaciju, s obzirom na svakodnevni rad i potencijalnu izloženosti zarazi koronavirusom. Taj su prijedlog prihvatile Vlada Republike Srpske i Vlada Brčko distrikta, dok Vlada Federacije BiH nije donijela nikakvu odluku u vezi sa ovim zahtjevom. Odatle i pisma molbe ambasadama Kine i Rusije. „Ne očekujemo mi ništa spekakularno ali smo ovim htjeli da pokažemo prvo  da radimo, da razmišljamo o tom problemu i da našoj vlasti pokažemo da zapravo postojimo i da radimo. A što se tiče ambasada, oni to znaju. Međutim, uvijek neko mora napraviti prvi korak i mi očekujemo da će taj poziv imati uspjeha”, rekao je Marko Divković, predsjedbik Udruženja BH. novinari.

Uloga medija posebno je izražena u vandrednim situacijama poput ove. „Da nema novinara ne bismo  znali ni šta krizni štabovi odlučuju, ni kakva je situacija na terenu ni kako izlgedaju naše bolnice ni kako izgledaju COVID centri i šta se dešava na našim ulicama i unašim gradovima. Novinari su ti koji preonse prave informacije i nude ono što javnost treba da zna”, rekla je Bedrana Kaletović.

U medijskoj zajednici je uposleno između 5.000 i 6.000 osoba, nezvanični su podaci  Udruženja BH. novinari.  Ako postoji mogućnost nabavke vakcina i njihovog doniranja novinarima, Udruženje izražava spremnost da poduzme sve druge mjere koje nalažu državni zakoni i procedure radi odobravanja vakcina, uvoza u državu i sl. Isto tako, spremni su obaviti anketiranje i popis novinara i ostalih medijskih djelatnika koji se žele vakcinisati.

Pročitajte...