Novo igralište za djecu iz Mosnika i Mejdana

Najmlađi stanovnici tuzlanskih naselja Mosnik i Mejdan od ljetos uživaju na novootvorenom igralištu u dvorištu osnovne škole čiju su izgradnju inicirali njihovi roditelji. Finansijsku podršku dobili su od Fondacije tuzlanske zajednice i nekoliko lokalnih firmi.

novinar Azra Mešić

Klackalice, ljulje i klupe, te koš na igralištu u školskom drvorištu Osnovne škole “Mejdan” novi su sadržaj za igru za više od pedeset mališana koji se svakodnevno okupljaju na ovom mjestu.

  • Posmatrala sam igralište kad se pravilo. Farbala sam gume i čiko kojem sam pomogla je napisao na gumi moje ime, kaže Farah Omerović, učenica OŠ „Mejdan“ Tuzla koja se igra ovdje.

Osim predškolske djece, igralište će koristiti i svi učenici škole “Mejdan” kažu mještani susjednog naselja Mosnik koji su pokrenuli akciju za njegovu izgradnju.

  • Mi smo tražili od Osnovne škole “Mejdan” da koristimo ovaj dio dvorišta. Dobili smo pozitivan odgovor od direktora, a čak smo dobili i jednu finansijsku injekciju od Vijeća roditelja, kaže za RTVTK Emir Hurić, mještanin Mosnika.

Novac za uređenje dvorišta i igrališta osigurala je Fondacija Tuzlanske zajednice, a dio su donirali i lokalni poduzetnici. Kroz Fond „Volim svoj grad“ Fondacija je dosad podržala 51 građansku inicijativu sa područja cijelog Tuzlanskog kantona.

  • Na taj Fond mogu aplicirati neformalne grupe, udruženja i javne institucije s projektima koji se tiču okoliša, klime, očuvanja zdravlja, neformalnog obrazovanja, ljudskih prava. Dijapazon je stvarno širok, a ono što mi podržavamo kroz ovaj Fond je građanski aktivizam, kaže Amila Čitaković, saradnica za komunikacije u Fondaciji Tuzlanske zajednice.

Fondacija finansira projekte udruženja, organizovanih stanara, neformalnih grupa, a novi javni poziv bit će raspisan na jesen ove godine.

Pročitajte...