Novoizgrađena sportska sala u Kamberima kod Gradačca svečano otvorena

Nakon 12 godina završena je izgradnja sportske fiskulturne sale za Osnovnu školu „Hamdija Kreševljaković“ u Kamberima kod Gradačca. Na današenjem svečanom otvaranju ovog objekta proglašenom od značaja za Grad Gradačac okupili su se učenici, nastavnici, roditelji i donatori koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta u koji je uloženo milion i tri stotine hiljada konvertibilnih maraka.

novinar Azra Mešić

Nakon 74 godine rada škola u kojoj nastavu pohađaju učenici iz Mionice i Kambera konačno je dobila fiskulturnu salu. Više od 300 njih dosad je časove tjelesnog pohađalo vani i u učionicama.

– A sada imamo više ovdje prostora i možemo tu doći da ne moramo samo biti u učnionicama i radit zadaću, kaže učenica osmog rtazreda Mirela Selimović.

Donatori su obezbijedili ukupno milion i 300 hiljada konvertibilnih maraka za objekat sale za sport i prateće opreme.

– Jedan ovakav poduhvat je finansiran sa mnogo strana jer ovo je projekt koji je koštao više od milion KM. I ono kome možemo biti posebno zahvalni je Vlada Federacije BiH, gdje bih izdvojila Ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo kulture, Ministarstvo za raseljena lica, Vladu TK i Grad Gradačac. Bila je to jedna velika grupa ljudi koji su svojim zajedničkim radom, trudom, zalaganjem uspjeli ovo da privedu kraju, kaže Fahreta Brašnjić, ministrica za obrazovanje i nauku TK.

Među donatorima su bili i Turska razvojna agencija i predstavnici Turske mirovne misije u našoj zemlji, te gradačački privrednici.

– Mjesna zajendica Mionica 1 Mionica Centar, zaposlenici škole, roditelji. Svi su učestvovali da se projekat koji je započet 2008. godine danas završi, kazala je Aida Haćimović, direktorica OŠ „Hamdija Kreševljaković“ u Kamberima.

Veliki kapacitet ovog objekta omogućit će i organizaciju kulturnih događaja od značaja za Grad Gradačac o čemu će Gradska uprava uskoro razgovarati sa predstavnicima Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, najavio je ovom prilikom gradonačelnik Edis Dervišagić.