Nurković: Nadležni da reaguju povodom napada na Bošnjake

– Imajući u vidu da je Crna Gora demokratska država, punih građanskih i ljudskih prava i sloboda, sigurni smo da će institucije vlasti na novonastalu situaciju adekvatno reagovati, kazao predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori

PODGORICA (AA) – Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Ejup Nurković pozvao je nadležne da reaguju povodom napada na Bošnjake u Pljevljima, javlja Anadolu Agency (AA).

Prostorije Islamske zajednice u Pljevljima u Crnoj Gori bile su meta vandalskog napada u kojem su razbijena stakla na ulazu i u prostorije ubačen papir sa porukom “Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica“. Uprava policije Crne Gore je juče objavila i da su tokom izbornog slavlja u Pljevljima pristalice opozicije upućivale prijetnje Bošnjacima u tom gradu. Nurković je kazao da će Bošnjačko vijeće skrenuti pažnju i međunarodnim subjektima i institucijama za zaštitu ljudskih prava ako to bude potrebno.

“Imajući u vidu da je Crna Gora demokratska država, punih građanskih i ljudskih prava i sloboda, sigurni smo da će institucije vlasti na novonastalu situaciju adekvatno reagovati jer, u društvenom ambijentu kakav je nastao u Crnoj Gori nakon proteklih parlamentarnih izbora, mora se posvetiti puna pažnja u cilju očuvanja mira i tolerancije”, rekao je Nurković.

On je kazao da svi društveni činioci treba da osude provokacije, neprimjerene grafite i fizička maltretiranja kojima su izloženi pojedinci i njihova imovina. Nurković je kazao da Bošnjačko vijeće sa pažnjom prati interpretaciju netrpeljivosti i ksenofobije koja se dešava na ulicama crnogorskih gradova a čija su meta prevashodno Bošnjaci.

“Sva ova dešavanja veoma podsjećaju na devedesete godine i velika su opomena i upozorenje kako političkim elitama – da spuste tenzije tako i državnim institucijama, da hitno stanu u zaštitu građana protiv kojih su usmjereni napadi te da što prije identifikuje i kazni nalogodavce i počinioce ovih nemilih djela”, rekao je Nurković.

Pročitajte...