Obilježavanje 85.godišnjice Takvima, najtiražnije publikacije IZ u BiH

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu u ponedjeljak, 17. februara bit će održana svečanost povodom obilježavanja 85. godišnjice Takvima, najtiražnije i najpopularnije publikacije Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Obilježavanje ovog jubileja vrlo je značajan događaj za Islamsku zajednicu u BiH, koja je, u odnosu na druge krajeve islamskog svijeta, dosta rano sistemski riješila važno pitanje godišnjeg takvima, u kojem se kalendarski dio redovno objavljuje još od 1934. godine, najavila je MINA.

Tokom programa bit će prikazan kratki dokumentarni film o Takvimu, autora Nedima Hrbata, te predstavljen sadržaj ove publikacije za 2020. godinu.

Planirano je da se prisutnima obrate reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ Ismail Smajlović i urednik Takvima dr. Mustafa Prljača.

Također, predviđen je nastup Akademskog hora Fakulteta Islamskih nauka (FIN) u Sarajevu.

Program povodom obilježavanja spomenute godišnjice organizira Uprava za vjerske poslove u saradnji s Upravom za obrazovanje i nauku, Fakultetom islamskih nauka, Izdavačkim centrom Rijaseta „El-Kalem“, Gazi Husrev-begovom bibliotekom i Gazi Husrev-begovom medresom.