Obilježavanje godišnjice stradanja u zloglasnom logoru Sušica

Udruženje logoraša Vlasenica će u subotu, 26. septembra u 15.00 sati na prikladan način, poštujući propisane mjere zaštite, i ove godine obilježiti godišnjicu stradanja u logoru Sušica od maja do kraja septembra 1992.godine.

U tom periodu, neviđene torture, silovanja i ubijanja kroz logor Sušica je osjetilo oko 8.000 logoraša sa okolnih područja. U tim torturama je, prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, život izgubilo više od 1.600 logoraša, mada svjedočenja govore da je samo na izlazu iz Vlasenice prema Han Pijesku, na lokaciji tzv.”jaruge” kod Han Ploče, organizovano odvoženo i ubijano više od 1.000 ljudi iz logora Sušica. Direktni dokazi su obližnje otkrivene, masovne grobnice u Tugovu, Debelom Brdu, Jelovačkoj česmi i Ogradicma.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, kao jedan od suorganizatora obilježavanja, napominje da je za pomirenje i sretniji suživot na ovim našim širim prostorima apsolutno neophodna istina prije svega, istina koja će prvobitno biti gorka, ali naknadno sigurno i olakšavajuća, jer samo suočavanjem sa realnom i nepobitnom prošlošću je siguran temelj za izgradnju iskrene i sretnije budućnosti na kojoj svi narodi zajedno moraju raditi.

– Prema tome, istina i suočavanje sa njom na ovim našim prostorima apsolutno nemaju nikakavu alternativu i jedino je to siguran ulog za budućnost na čemu će Savez istrajavati. To potvrđuju i posljednje promjene i usmjerenja ka revidiranju strategija borbe u procesuiranju ratnih zločina na području BiH, i to je samo potvrda da se bez istine i priznanja na ovim područjima ne može očekivati bolja budućnost – ističu iz tog saveza.

Savez se iskreno nada da će budući rezultati takve strategije i borbe biti vidljiviji i brži nego je to ranije bio slučaj i da najavljena revizija neće ostati samo “mrtvo slovo”, saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.

Pročitajte...