Obilježen Dan džamija

Islamska zajednica u BiH danas, 7. maja, obilježava Dan džamija, u znak sjećanja na dan kada je u Banjaluci 1993. godine minirana džamija Ferhadija, jedna od najznačajnijih džamija u našoj zemlji. Ovaj dan, zbog pandemije korona virusa nije mogao biti obilježen kao prethodnih godina. Institucije Islamske zajednice će obilježile su ga prikladnim aktivnostim u skladu sa važećim mjerama nadležnih organa i instrukcijama Islamske zajednice. Obilježavanja Dana džamija počelo je 1. maja, jedinstvenom hutbom koja je pročitana u svim džamijama u Bosni i Hercegovini.
Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 7. maj je proglašen Danom džamija, kada se simbolično obilježeva rušenje Ferhadije u Banjaluci, ali i ostalih džamija, mesdžida, mekteba, tekija, turbeta i drugih objekata u vlasništvu Islamske zajednice.
“Hvala bogu mi smo najveći broj džamija koje su bile porušene obnovili, ali nas raduje i uspostava rada u našim dzematima širom BiH.0 Nismo bili u mogućnosti kao prethodnih godina ova dan pobilježiti, ali o njmeu se govori na razne načine, putem mnogih društvenbih mreža i na druge načine kako bi ove informacije ile dostupne svima nama i našim džematlijama, kazao je Almedin ef. Avdibašić, stručni saradnik za vakufe Medžlisa IZ Tuzla.
Rušenje vjeskih bogomolja je rušenje moralnog sistema, kako jednog naroda tako i jedne države, kažu u Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.Smatraju da takva vrsta dobara ima značajnu ulogu u odgoju naših generacija, te da ova institucija ulaže malsimalne napore na njihovoj zaštiti.
“Imamo džamije od prvog dolaska Osmanlija sa kojima je došao Islam, jedan novi način života i ispoljavanja vjere gdje je bilo potrebno graditi džamije koje kroz čitav period od oko 400 godina imaju kontinuitet gradnje, koji je nastavljen za vrijeme austrougarske, bivše Jugoslavije, kao što je to slučaj i dan danas, pojašnjava Kemal Nurkić, direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.
Banjalučka Ferhadija bila je jedna od 16 džamija srušenih u Banjaluci tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. Nakon završetka obnove otvorena je 7. maja 2016. godine. Taj datum je odabran za obilježavanje Dana džamija.Prigodnim riječima danas se o njemu govorilo i prije podne namaza, kojem su nakon ublažavanja mjera, prisustvovale džamatlije. O njemu će se govoriti i na sutrašnjoj hutbi.

Pročitajte...