Obilježena 30. godišnjica najveće rudarske nesreće u BiH

Na današnji dan prije 30 godina u jami Rudnika “Dobrnja Jug” u Mramoru dogodila se nesreća u kojoj je poginulo 180 rudara.. Stradala je cijela jedna smjena prosječne starosti 27 godina. Iza njih ostalo je 365 djece. Rudnik „Kreka“ kao i svake godine obilježava ovaj tužni datum.

Novinarka: Devleta Brkić

Dvadeset šestog augusta 1990. u rudniku Dobrnja-Jug kod Tuzle, nakon eksplozije ugljene prašine poginulo je 180 rudara. Samo je jedan čovjek uspio preživjeti. Smajl Imamović tog kobnog jutra bio je blizu izlaska iz jame. Kaže nam kako su, iako je prošlo 30 godina, sjećanja i dalje bolna. Boli i činjenica da je jedini preživio ovu tragediju.

– Samo svijetlost i ništa više. Probudio sam se gore na Gradini. To je bila najmlađa smjena, prosjek je bio 27 godina. Iza tih mojih komorata je ostalo djece koja su poslije punoljetstva, zaposleni i rade u Kreki, kazao nam je Smajl.

Jedan od 180 rudara koji su prije 30 godina izgubili život bio je Sadil Brašnjić. Njegov sin Damir tada je imao samo 6 godina. Oca se, ističe, i ne sjeća puno. Svaki 26. avgust posebno je težak za njegovu majku, sestru i njega. Danas je uposlenik Rudnika Kreka. Tu radi već 15 godina.

– Džaba što je prošlo dugi niz godina, i dalje se posljedice osjete i bolno je to sve. Iako ja radim u ovom Rudniku, jesam pošteđen na određeni način, jer ne silazim u jamu gdje je moj otac izgubio život, radim na klasirnici, ali rijetko koji dan prođe da se ne sjetim ove nesreće, da se ne sjetim svog oca, kazao je Damir Brašnjić.

U znak sjećanja na ovu rudarsku ali i ljudsku tragediju, premijer Tuzlanskog kantona danas je prisustvovao odavanju počasti poginulim rudarima. Tom prilikom izrazio je nadu da se slična tragedija nikada neće ponoviti, te da se neće zaboraviti djeca rudara poginulih u ovoj nesreći.

– Uvijek s posebnim emocijama dođemo da obiđemo mjesto stradanja. Ja kao čovjek i kao premijer, nadam se da će u budućnosti podzemna eksplotacija, onako kako je to u Evropi da bude zaboravljena. Nadam se da je nadzemna eksplotacioja budućnost, istakao je premijer Tulumović.

Predsjednik Sindikata Rudnika Kreka kazao je da su uslovi rada u Rudniku Mramor i dalje nezadovoljavajući.

– Ljudi rade krampom, metodom starom stotinama godina. Mi se evo pet godina nadamo tom famozvnom mehanizovanom čelu koji bi humaniziralo rad, obezbjedilo veću proizvodnju a samim tim i bolji standard rudara. Iskreno se nadamo da će u narednom periodu doći do realizacije tog čela, jer se nalazi izuzetno kvalitetan ugalj u rudniku Mramor, naglasio je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata.

Obilježavanju 30. godišnjnice najveće rudarske nesreće u BiH prisustvovala je i delegacija Elektroprivrede BiH u čijem koncernu posluje Rudnik Mramor. Samir Selimović, izvršni direktor za proizvodnju istakao je da Elektroprivreda BiH kroz sredstva dokapitalizacije nastoji u značajnoj mjeri tehnološki poboljšati uslove rada u rudnicima uglja.

– Naše opredjeljenje apsolutno nije upitno kada je u pitanju modernizacija, ulaganje u sigurnost rudnika mrkog uglja u Koncernu. Mi ćemo nastojati i dalje, poštujući zakonske procedure i sve obaveze, da idemo intenzivnije sa ulaganjima u rudnike i humanizacijom rada koja je Elektroprivredi vrlo značajna, dodao je Selimović.

Prema istrazi Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona iz 2006. godine, osnovni uzrok nesreće u kojoj je poginula najmlađa “Krekina” četa, je eksplozija oblaka ugljene prašine, do koje je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade.

(RTVTK)

Pročitajte...