Objavljena prognoza do kraja mjeseca: Ljubitelji vrućina konačno će uživati

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je srednjoročnu vremensku prognozu za period od 15. do 28. juna, iz koje se vidi da konačno stižu prave ljetne vrućine.

U Bosni i Hercegovini u naredna dva dana očekuje se promjenjivo oblačno i djelimično sunčano vrijeme.

“Od četvrtka, 17. juna, ljubitelji vrućina neće više imati razloga za prigovor. Prema raspoloživim prognoznim modelima, pred nama je najtopliji period u dosadašnjem dijelu godine”, navodi se.

Maksimalne temperature, izuzimajući planinske predjele, bit će u većini krajeva iznad 30 stepeni celzija. Preovladavat će stabilno i sunčano sa malo ili nimalo oblaka. Jutarnje temperature imat će blaži rast.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 7 do 12 stepeni u Bosni, na jugu zemlje do 16. Najviše dnevne temperature između 23 i 28 stepeni, u Hercegovini do 31.

Od četvrtka jutarnje temperature u Bosni bit će između 11 i 15 stepeni, a u Hercegovini do 21. Maksimalne temperature između 28 i 34 stepena.

Stabilno, sunčano i natprosječno toplo očekuje nas tokom većeg dijela sljedeće sedmice. Zadržat će se natprosječno toplo.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od 15 i 20 stepeni u Bosni, do 23 u Hercegovini. Maksimalne temperature varirat će između 28 i 32 stepena u Bosni, na jugu Hercegovine do 34.

Pročitajte...