Od danas u funkciji prvi interaktivni web portal za dijasporu iz Bosne i Hercegovine

Prvi interaktivni portal za dijasporu iz Bosne i Hercegovine www.dijaspora.mhrr.gov.ba u vlasništvu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH bit će pokrenut danas, javlja Anadolu Agency (AA).

Portal je kreiran u okviru projekta “Dijaspora za razvoj”, koji je projekat Vlade Švicarske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) u BiH.

Web portal je uspostavljen u cilju provedbe Politike o saradnji sa iseljeništvom, odnosno unapređenja komunikacije i razmjene informacija između bh. iseljeništva i BiH.

Putem ovog portala iseljenici će imati mogućnost da podijele iskustva stečena u inostranstvu, ideje, aktivnosti i znanje u svojim područjima ekspertize, promovišu inicijative iz dijaspore za razvoj BiH…

Između ostalog, na portalu će biti dostupan i objedinjen adresar institucija u BiH kao i naših diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu te registar organizacija bosanskohercegovačkog iseljeništva.

Posrestvom portala bit će osigurano učešće iseljenika u kreiranju javnih politika u nadležnosti Ministarstva i drugih institucija putem Javnih konsultacija te će biti objavljivane informacije o poslovnim prilikama kao i javni pozivi sa informacijama o mogućnosti finansiranja projekata ili apliciranja za grant sredstva.

Pročitajte...