Od jula do danas na UKC-u Tuzla obavljene četiri transplantacije

Pacijentima u Bosni i Hercegovini pandemija koronavirusa otežala je transplantaciju organa, tako da od januara prošle do juna ove godine nije urađena nijedna transplantacija organa. Da pomaka ipak ima, svjedoči podatak da su od jula do sredine septembra ove godine urađene četiri transplantacije – jedna nesrodnička, jedna živa transplantacija i dvije transplantacije za dokazanom moždanom smrti, kaže prof. dr Senaid Trnačević, nefrolog.

Zakon o transplantaciji organa i tkiva u Federaciji BiH donesen je prije nekoliko godina. Zakonski propisi postoje, Zakon čak afirmativno predlaže mnoge aktivnosti postupke. Ali, transplantacija nema dovoljno, kaže prof. dr Senaid Trnačević, nefrolog.

Transplantacijska madicina oslanja se na solodarnost, kaže prof. Trnačević. Tako je u posljednjih pet godina urađeno 48 transplantacija od donora sa dokazanom moždanom smrti. Međutim, od januara prošle godine do jula ove godine nije urađena nijedna. Ipak, kako navodi prof. Trnačević stanje se popravlja. Sve zemlje u regiji postigle su napredak u transplantaciji, a prednjači Hrvatska koja je prva u svijetu, naglašava prof. Trnačevi, i dodaje da se protivi plaćanju transplantacija u drugim zemljama. Petnaset hiljada bubrega potrebno je godišnje u Evropi, a transplantira se oko devet hiljada. Stoga je kaže da je veoma bitno raditi na promociji Donorske mreže i edukaciji građana.