Odgođen izbor lidera Katalonije

 BARCELONA (AA) – Predsjednik parlamenta Katalonije Roger Torrent izjavio je da je glasanje o ponovnom izboru Carlesa Puigdemonta za lidera tog španskog regiona odgođeno, prenosi Anadolu Agency (AA).

Torrent je to saopštio nekoliko sati prije glasanja kojim je Puigdemont trebao biti izabran za novog predsjednika Katalonije.

On je istakao da glavni i jedini kandidat za tu funkciju ostaje Puigdemont, koji se nalazi u egzilu u Briselu.

Takva odluka uslijedila je nakon što je Ustavni sud Španije odlučio da Puigdemont mora lično prisustvovati sjednici parlamenta na kojoj bi bio izabran za lidera, u suprotnom njegov izbor neće biti važeći.

Sud je saopštio da Puigdemont mora dobiti dozvolu da prisustvuje sjednici.

Torrent je kazao da će sazvati novu sjednicu parlamenta onda kada španske vlasti budu garantovale da se neće miješati u izbor Puigdemonta.

Španske vlasti pozdravile su odluku o odgađanju izbora lidera Katalonije, kazao je jedan od glasnogovornika vlade. Istakao je da je pritisak vlade i Ustavnog suda “spriječio ismijavanje naše demokratije”.

Puigdemont se od oktobra nalazi u Briselu otkad je smijenjen sa funkcije predsjednika Katalonije zbog pokušaja da se otcijepi od Španije.

Pročitajte...