TK: „Nije istina da testova za COVID nema“

Nije istina da testova za COVID nema

Zbog pokušaja širenja dezinfomacija od strane pojedinih političkih subjekata Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona danas je upriličilo konferenciju za medije. Ovom prilikom medijima su se obratili ministrica zdravstva Dajana Čolić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Denis Husić i direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović.

Ovom prilikom ministrica je izjavila da se nažalost, sve ono što se tiče COVID-a u posljednje vrijeme koristi u predizborne svrhe, te da to nije cilj Ministarstva niti kantonalnih institucija. 

„Nama to nije cilj. Kao ministrica zdravstva smatram malicioznim i društveno neodgovornim korištenje epidemiološke situacije i pandemije u ove svrhe. Dakle, građani zaslužuju da znaju prave informacije, a ne one koje su politički motivirane i politički obojene. Uz to, ovo je vrijeme da radimo, a svakako će doći i vrijeme kada će se povući pitanje moralne, krivične, ljudske i svake druge vrste odgovornosti svih uključenih u pružanje zdravstvenih usluga stanovništvu. 

Nije istina da testova nema. Od početka pa do danas urađeno je preko 40000 testiranja, uz prosjek od oko 350 testiranja dnevno. Testiranja se rade u skladu sa smjernicama WHO. Institucije Vlade TK su  do sada, iz različitih izvora, osigurale potrebni materijal i opremu i testove i finansijska sredstva, koje su raspoređene svim JZU, bez obzira na osnivača. Pored toga, JZU su morale i trebale samoinicijativno nabaviti ono što im je potrebno za pružanje usluga iz njihovog domena, pa i u saradnji sa njihovim osnivačima, a osnivači domova zdravlja su gradovi i općine, koje i imenuju upravne odbore i direktore!

Na kraju, postavljam pitanje, ko trpi najviše, dok traju medijska prepucavanja, natezanja. Vrijedi li ovo raditi samo da bi se prenijela negativna energija sa drugih kantona na TK, gdje zaista funkcionišemo u skladu sa stručnim mišljenjem i gdje je struka bila, jeste i ostaje na prvom mjestu, barem dok sam ja tu? Onog momenta kada se struka ne bude pitala, dajem ostavku i na mjesto predsjednice KŠMZTK i ministrice zdravstva, jer politika u ovakvoj situaciji nema šta tražiti. Valja nam raditi i živjeti i sarađivati i poslije 15. 11.“, kazala je danas ministrica Čolić, a cjelokupne izjave svih učesnika konferencije i odgovore na postavljena pitanja donosimo u video formatu ispod teksta.

Pročitajte...