Održana konstituirajuća sjednica Savjeta za praćenje stanja u oblasti zaštite prava i obaveza potrošača

Nakon  Gradačca, Lukavca, Živinica i u Tuzli je održana konstituirajuća sjednica Savjeta za praćenje stanja u oblasti zaštite prava i obaveza potrošača.  Vezan je za projekat Evropske Unije koji se finansira s ciljem jačanja zaštite prava potrošača. Najvažniji zadaci savjeta bit će razmatranje zakonskih akata koji se tiču komunalnih djelatnosti.  Predlagat će se i rješenja o formiranju uslova i cijena komunalnih usluga na području Tuzlanskog kantona.

Autor: Dino Dropić

Savjete za praćenje stanja u oblasti zaštite prava i obaveza potrošača grada Tuzla čine predstavnici udruženja potrošača, komunalnih preduzeća i predstavnici gradskih i općinskih uprava. Cilj je podići glas potrošača u vezi s pružanjem komunalnih usluga na ovom području. Osim Tuzle, oformljen je u još nekoliko lokalnih zajednica na području našeg kantona.

Na Tuzlanskom kantonu Živinice, Lukavac i Gračanica. Imamo naravno još u Federaciji u drugim kantonima. Iduće sedmice bi trebali Tešanj. Zbog epidemiološke situacije malo smo to odgodili. Ovo je jedan od savjeta koje smo mi uspjeli da formiramo vezano za projekat evropske komisije, koji se finansira s ciljem da bi se ojačao zakonodavni i insitucionalni okvir za zaštitu prava potrošača i da bi se približili evropskim standardima gdje u svakoj lokalnoj samoupravi u suštini imamo savjete potrošača gdje se malo više čuje glas potrošača vezano za kvalitet  i uslove pružanje komunalnih usluga za šta i jesu nadležne lokalne samouprave”, istakla je Gordana Bulić predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača Tuzlanskog kantona.

 Na narednim redovnim sjednicama savjeta raspravljat će se i o zaštiti potrošača i stanja u ovoj oblasti.

“Ovaj savjet je veoma važan za grad Tuzlu u smislu praćenja stanja u oblasti stanja i zaštite potrošača i davanje mišljenja i preporuka gradonačelniku, gradskom vijeću i gradskim službama u smislu zaštite i provođenja ovog zakona i ostalih akata koji se tiču zaštite prava i obaveza potrošača na području Grada Tuzle”, rekao je Zijad Lugavić pomoćnik gradonačelnika, rukovodilac službe za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu Grada Tuzla.

 Iz Udruženja potrošača ističu kako su zadovoljni formiranjem savjeta. Očekuju da će u narednom periodu imati i radionice za edukaciju svih članova. Na taj način  poboljšao bi se  rad savjeta, članovi bi razmijenili određena iskustva, ali i dobili uputstva kako da djeluju i imaju komunikaciju sa kolegama iz drugih općina i kantona širom Federacije BiH.

Pročitajte...