Održana sjednica Komisije za jednakopravnost spolova Skupštine TK

U pripremi za sjednicu Skupštine TK koja će biti održana sutra danas je zasjedala i Komisija za jednakopravnost spolova Skupštine Tuzlanskog kantona. Na dnevnom redu bilo je razmatranje Analize stanja u oblasti zaštite djece bez roditeljskog staranja u porodičnom i institucionalnom smještaju sa prijedlogom mjera, te razmatranje informacije o nasilju u porodici na području TK.

Članovi Komisije za jednakopravnost spolova Skupštine Tuzlanskog kantona podržali su Analizu stanja u oblasti zaštite djece bez roditeljskog staranja u porodičnom i institucionalnom smještaju. Kako je istaknuto ove godine je u TK evidentirano 163. djece bez roditeljskog staranja, a čak 57 je napušteno jer su roditelji bili spriječeni da obavljaju tu dužnost. Osnovni problem je siromaštvo. Kako bi se stanje u ovoj oblasti poboljšalo neophodno je raditi na jačanju centara za socijalni rad ali i ubrzano raditi na reformi sistema socijalne zaštite.

Komisija je danas usvojila i informacije o nasilju u porodici na području TK. U 2020. godini povećan je broj slučajeva nasilja u porodici sa 515 na 537. Zabrinjavajući je podatak da je čak 52 djece od 15 do 18 godina bilo izloženo nasilju. Na području TK aktivno se radi i na podizanju svijesti i promociji nenasilničkog ponašanja.

Pročitajte...