Održana sjednica Komisije za rad i socijalnu politiku

Pred članovima Komisije za rad i socijalnu politiku Skupštine Tuzlanskog kantona bile su dvije tačke dnevnog reda. Razmatrane su Analize stanja u oblasti zaštite djece bez roditeljskog staranja u porodičnom institucionalnom smještaju sa prijedlogom mjera i Informacija o nasilju u porodici na području Tuzlanskog kantona. Analiza stanja u oblasti zaštite djece bez roditeljskog staranja u porodičnom institucionalnom smještaju sa prijedlogom mjera, koju je dostavilo Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona, pokazala je stvarno stanje provođenja zakonskih odredbi u ovoj oblasti i oblasti porodične i socijalne zaštite djece, rečeno je na današnjoj sjednici.Konstatovano je da je neophodna transformacija Doma za djecu bez roditeljskog staranja kako bi djeca i nakon navršene osamnaeste godine imala obezbijeđen smještaj do osamostaljenja. Na osnovu predočenih podataka članovi komisije su pomenutu alanizu jednoglasno podržali.
“Ono što bi kazala i stavila akcenat na činjenicu da je mali broj djece usvojen. U narednom periodu treba raditi na popularizaciji starateljstva i njegovom društvenom prioznanju i vrednovanju u cilju regrutovanja novih staratelja”, izjavila je Amila Hodžić, predsjednica Komisije za rad socijalnu politiku.
U Informaciji o nasilju u porodici na području Tuzlanskog kantona je, između ostalog istaknuto da je u prošloj godini, zbog pandemije zabilježen rast nasilja u porodici.
“Imajući u vidu sve izneseno na današnjoj sjednici, kao i činjenicu da nije donesena Strategija za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici F BiH, date su određene preporuke, prije svega da se postojeći Akcioni plan za prevenciju i borbu protiv nasuilja u porodici za područje TK primjenjuje za period 2021.-2022. godin, te da se podrži kontinuitet u pružanju usluga sigurnim kućama, porodičnim svajetovalištima itd.” pojasnila je Hodžić.
Analia stanja u oblasti zaštite djece bez roditeljskog staranja u porodičnom institucionalnom smještaju sa prijedlogom mjera i Informacija o nasilju u porodici na području Tuzlanskog kantona upućena je Skupštini Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.