Općina Novo Sarajevo – Javno prikazivanje filma ‘Čitanje za Srebrenicu’

Premijerno javno prikazivanje video materijala „Čitanje za Srebrenicu“ organizovano je danas ispred Međunarodnog centra za djecu i omladinu „Novo Sarajevo“ u povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Općina Novo Sarajevo pridružila se ovom projektu, sveobuhvatnoj aktivnosti u organizaciji Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995 godine.

Premijernom prikazivanju prisustvovao je općinski načelnik Nedžad Koldžo koji je, tim povodom, rekao da je ove godine umnogome promijenjen uobičajeni način obilježavanja 11. jula kao dana jednog planetarnog zločina koji se desio u Srebrenici.

– Najmanje što smo mi mogli uraditi bilo je da na dostojanstven način u okviru našeg Međunarodnog centra za djecu i omladinu „Novo Sarajevo“ osiguramo uslove da se prezentira projekt. Mi smo se odlučili da na ovaj način damo dužno sjećanje na sve žrtve – rekao je općinski načelnik.

U snimanju video materijala učestvovalo je oko 150 osobaa iz nekoliko gradova BiH koji dolaze iz različitih sfera (stručnjaci iz različitih oblasti, književnici, glumci, novinari, ljekari, poduzetnici..). Svaki od učesnika pročitao je dio spiska sa imenima i prezimenima žrtava genocida u Srebrenici od 8.372 imena žrtava sa spiska Zida sjećanja u Memorijalnom centru u Potočarima. Prvi snimljeni učesnik bio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a onda se u video materijalu nižu i ostali učesnici.

Višesatni video materijal „Čitanje za Srebrenicu“, moguće je pogledati ispred Međunarodnog centra za djecu i omladinu“ Novo Sarajevo“ do večeras u 21.00 sat, a uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.
(RTVTK/FENA)