Općinsko vijeće Kalesija: Paušali vijećnicima povećani sa 350 na 650 KM

Vijećnici Općinskog vijeća Kalesija danas su prihvatili Inicijativu o povećanju paušala koji je sa  dosadašnjih 350  povećati na 650 KM. Kako je rečeno paušali nisu rasli od 2011. godine i u poređenju sa općinama i gradovima u okruženju bili su najniži.  Na dnevnom redu današnje sjednice bio je i Plan jesenje sjetve koji je u prijedlogu veći za  šest i po posto u odnosu na prošlu godinu te Odluka o dodjeli priznanja “Ponos Općine Kalesija” učenicima završnih razreda  osnovnih škola ove općine.

Novinar: Emina Ramić

Priznanja  “Ponos općine Kalesija” i jednokratne novčane nagrade se svake godine dodjeljuju učenicima koji završavaju jednu od 5 osnovnih škola u Kalesiji.

“To su oni učenici koji su od 5-9  razreda završavali s odličnim uspjehom a u Kalesiji je to priličan broj”-kazao je Mensur Hukić predjsedavajući Općinskog vijeća.

Dnevni red današnje sjednice Općinskog vijeća dopunjen je Inicijativom o povećanju paušala vijećnicima Kalesije. Inicijativu je, kako je rečeno, podnijela grupa vijećnika, a danas je i dobila potrebnu većinu. Predsjedavajući Hukić obrazložio je da  paušal u Kalsiji od 2011.godine nije povećavan te da je najniži u okruženju.

Ova sredstva svakako treba isplanirati u budžetu pa još nije sigurno da li će uslijediti rebalans budžeta ili će se povećanje planirati u budžetu Općine Kalsija za iduću godinu. Za poljoprivrednike Općine Kalesija je lijepa vijest da su vijećnici danas usvojili Plan jesenje sjetve koji je za 6,5% veći u odnosu na prošlogodišnji.

Na dnevnom redu današnje sjednice Općinskog vijeća Kalesija bilo je i nekoliko Izvještaja o radu javnih preduzeća u prošloj godini između ostalog preduzeća Vodovod i kanalizacija te Veterinarska stanica Kalesija.

 

 

 

Pročitajte...