Općinu Čelić u 2021. godini očekuju brojni značajni projekti

U 2021. godini Čelić očekuje nekoliko značajnijih projekata. Trenutno se grade 22 stambene jedinice za raseljene, socijalno-ugožene osobe. Planirano je i otvaranje dječijeg obdaništa, prvog na ovom području. U ovoj godini uradit će se i reorganizacija općinske administracije, a finansijska sredstva predviđena su i za organizaciju manifestacije “Dani jagodastog voća”. Budžetom općine za 2021. godinu u iznosu od 2 miliona i 250 hiljada KM osigurana su sredstva poljoprivrednicima, vjerskim zajednicama, penzionerima i povratnicima u općinu Čelić.

Novinar: Dino Dropić

Općinu Čelić u 2021. godini očekuju razvojni projekti i brojne aktivnosti.  Prvenstveno, to se odnosi na poboljšanje kvaliteta života socijalno – ugroženim kategorijama stanovništva. U planu je otvaranje i dječijeg obdaništa, prvog na ovom području. Načelnik Čelića Admir Hrustanović ističe kako će se brojnim projektima podići standard i popraviti uslovi života u ovoj općini.

“Prvi projekt gdje smo već izveli i uveli izvođača je bio 24. feburara gdje proizvodimo, odnosno počeli smo sa izvođejnem projekata CEV2. Radi se o 22 stambene jedinice za raseljene, socijalno ugrožene osobe i to je prvi projekat. Drugi projekat već ove sedmice krenuo. Imamo sastanak sa profesorima sa Filozofskog fakulteta gdje počinjemo da radimo sa projektnom dokumentacijom za otvaranje dječijeg vrtića, obdaništa gdje Čelić to dosada nije imao i to su jedni od trenutnih projekata koje radimo. Isto tako općina Čelić i mene kao šefa neke izvršne vlasti pokušavamo uraditi organizaciju općinske administracije gdje ćemo pokušati da budemo efikasniji što se tiče samih građana i to je nešto što slijedi u skorijoj budućnosti”, rekao je Admir Hrustanović načelnik Čelića.

U 2021. godini Općinsko vijeće Čelić održalo je 3 sjednice. Na posljednjoj, vijećnici su usvojili i prijedlog Budžeta općine za ovu godinu u iznosu od 2 miliona i 250 hiljada KM. Prvi put u budžetu su osigurana novčana sredstva poljoprivrednicima, vjerskim zajednicama i penzionerima. Finansijska sredstva osigurana su i za sve povratnike na ovo područje.

“Spram veličine općine i spram veličine budžeta po prvi puta kako ste rekli stavili smo vjerske zajednice jer općina Čelić ima 3 vjerske zajednice. Stavili smo pomoć penzionerima, socijalnim kategorijama. Prvi put je stavljena pomoć poticaju, tj. poljoprivrednicima. Nakon nekih 15-ak godina stavili smo finansijska sredstva za organizaciju manifestacije “Dani jagodastog voća”. Podigli smo finansijska sredstva za obrazovne ustanove, za kulturna dešavanja, sportska dešavanja. Taj  budžet smo pokušali povećati onim kategorijama društva gdje smo smatrali OV i ja kao opštinski načelnik da je kulturni, sportski i socijalni život tih osoba zamro i tu smo pokušali finansijska sredstva odvojiti da bi tim malo možda grublje zvuči ugroženim kategorijama društva općine Čelić poboljšali status”, istakao je Hrustanović.

 U vrijeme pandemije koronavirusa  cilj općinskog načelnika i njegovih pomoćnika   je približiti rad općinskog Doma zdravlja i Centra za socijalni rad svim stanovnicima. Realizacijom navedenih projekata, u općini Čelić riješit će se dugogodišnji problemi, ali i poboljšati kvalitet života  svim kategorijama društva.

Pročitajte...