Organizovana tribina “Srebrenik Srebrenici”

Govornici na tribini „Srebrenica Srebrenici“ pokušali su prenijeti sjećanja i emocije iz perioda kada je većina njih ostala siročad. Emir Bektić, se u svojoj priči osvrnuo na svoj put života i smrti. Njegova priča i dan danas je prekrivena velom misterije.

„Ja kao mlad čovjek mogu kroz svoje svjedočanstvo i evo knjiga koju sam napisao  pod nazivom  “Kad ostaneš sam”  mogu evo i prenijeti to moje svjedočanstvo na druge ljude i ovaj ispričati tu moju priču koja nije nimalo lahka, koja je bolna, tužna prepuna emocija. Ono što me raduje je veliki broj mladih prisutnih. Ja sam knjigu napisao moja ciljna publika pod navodnim znacima  su mladi ljudi  da čuju šta se desilo. Da evo nekim mojim ličnim primjerom pokažem kako je kad imate porodicu i kad ostanete bez oba roditelja i kad morate nastaviti dalje.“ – Emir Bektić, dijete Srebrenice

Bolna  sjećanja sa prisutnima su podijelile i  Sabina Mehmedović, Ermina Selimović i Selma Begić. Ministrica obrazovanja i nauke Fahreta Brašnjić posebno je istakla činjenicu da je ova Vlada  uspjela u školske udžbenike unijeti istinu o genocidu i drugim ratnim dešavanjima. Posebno je istakla važnost organiziranja ovakvih tematskih tribina.

 „Izuzetno su bitne tribine ovog tipa jer mi ustvari čuvamo od zaborava ono što se desilo u julu 1995. Mi moramo našoj djeci prenositi i pričati šta je prava istina i šta je ono što su ljudi odnosno stanovnici Srebrenice preživjeli u ovom mjesecu prije 25 godina“ -Fahreta Brašnjić Ministrica  obrazovanje i nauke

Tribinu „Srebrenik Srebrenici“ na kojoj su svoja svjedočenja ispričala djeca Srebrenice organizovao je GO  SDA Srebrenik.

 

Pročitajte...