Osmanović: Štiteći ratne zločince, institucije Srbije potkopavaju mir u regionu

Promocija knjige u kojoj se negira istina o zločinu na Tuzlanskoj kapiji, u organizaciji državnog Ministarstva odbrane Srbije, predstavlja uvredu žrtvama porodica ubijenih, ali i poruku da Srbija ne želi mir i dobre odnose sa susjedima, ocijenio je ministar civilnih poslova BiH, potpredsjednik Stranke demokratske akcije Adil Osmanović, saopćeno je iz SDA.

Po njegovim riječima, niko ko staje u zaštitu osuđenih ratnih zločinaca sigurno ne želi mir i ne želi dobro.

– General Novak Đukić je osuđen pred sudom, gdje je dokazana istina o ubijanju 71 mladih Tuzlanki i Tuzlaka. Taj zločin je najveća rana Tuzle, a sada država Srbija putem svojih institucija rovi po toj rani, i pri tome godinama štiti generala Đukića od pravde. Nijedna država koja ima aspiracije da se reformira u progresivnu demokratsku zemlju, ne pruža azil osuđenim ratnim zločincima – kaže Osmanović.

Naglaša da bi kao država koja je pred Međunarodnim sudom pravde proglašena za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, Republika Srbija morala da se suoči sa istinom i zločinima počinjenim u periodu 1992-1995.

– Umjesto toga, ona nastavlja u okviru svojih institucija sponzorirati ideologiju koja je odgovorna za te zločine, što je direktno potkopavanje mira i stabilnosti u regionu. Ne može biti govora o regionalnoj saradnji u procesuiranju ratnih zločinaca, sve dok Srbija pruža utočište i krije osuđene ratne zločince, i to treba da bude jasan stav državnih organa Bosne i Hercegovine po ovom pitanju. Nastavit ćemo insistirati na tome, u okviru rasprave o Revidiranoj strategiji za procesuiranje ratnih zločina – zaključio je Osmanović.

Pročitajte...