Otvoren ured UNHCR-a u Tuzli

Povodom Svjetskog dana izbjeglica, predstavništvo UNHCR-a u Bosni i Hercegovini upriličio je otvaranje terenskog ureda u Tuzli. Ovaj ured treba da pomogne vlastima TK da odgovori izazovima ranjivih kategorija uključujući one koji bježe od progona ili sukoba. Ovom prilikom predstavljena je i izložba fotografija pod nazivom “Zajedno možemo postići sve”. Otvaranju terenskog ureda prisustvovao je i Kadrija Hodžić, premijer TK.

Predstavnica UNHCR-a u BiH Lucie Gagne podsjetila je da danas status izbjeglice ima više od 80 miliona ljudi. Većina onih koji su prisiljeni bježe u susjedne zemlje, ali u Bosnu i Hercegovinu ipak dolaze izbjeglice iz dalekih zemalja. U pitanju su mješovita kretanja. UNHCR pomaže i onima koji bježe od progona i ekonomskih problema.

– Pomoć se ogleda u saradnji sa vlastima, pružajući im pritom i međunarodnu zaštitu. Otvaranjem terenskog ureda UNHCR-a u Tuzli moći će se prepoznati i detektovati one kojima je potrebna zaštita – dodaje Gagne.

Za uspješan rad ovog ureda potrebna je koordiniranost aktivnosti na terenu, kako bi se zaštitile izbjeglice i migranti u ovom dijelu BiH. Ured UNHCR-a u Tuzli pomoći će Vladi TK da se na adekvatan način suoči sa problemom prihvata izbjeglica i migranata, ali i da razumije ranjivost onih koji su bili prisiljeni napustiti svoje države. Uspostavit će se i adekvatan sistem zdravstvene zaštite, naglašava premijer TK Kadrija Hodžić.

– Otvaranje terenskog ureda UNHCR-a BiH u Tuzli je prilika da se kvalitetnije suočimo sa fenomenom izbjeglištva i izbjeglica. To je globalni fenomen sa kojim se TK ne može sam da suoči. Zbog toga sam zahvalan UNHCR-u da sa ovim otvaranjem svoje kancelarije pruži pomoć Vladi TK i građanima TK – napominje Hodžić.

Prema podacima Policijske uprave MUP-a TK, u prošloj godini u TK su evidentirana 12.524 migranta i izbjeglice, dok je u 2019. taj broj iznosio 10.715. U okviru otvaranja terenskog ureda UNHCR-a u Tuzli, predstavljena je i izložba “Zajedno možemo postići sve”. Izložba se sastoji od 19 snimljenih fotografija širom BiH, a oslikava stanje izbjeglištva i apatridije u periodu od 2018. do 2021. godine. Međunarodni dan izbjeglica obilježava se 20. juna s ciljem podizanja svijesti o teškoj situaciji u kojoj se nalaze ljudi širom svijeta koji su prisiljeni napustiti svoje domove.

Pročitajte...