Otvorene 10. sportske igre Oaze i Specijalne olimpijade

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Sinoć su u Sportskom centru “Safet Zajko” svečano otvorene “10. sportske igre Oaze i Specijalne olimpijade”  koje su prvo zvanično takmičenje za sportiste Specijalne olimpijade  nakon proglašenja pandemije Covid – 19.

Prije same ceremonije otvaranja,  održana je press konferencija na kojoj su se obratili direktor udruženja “Oaza” Armin Smajlović, izvršna direktorica  Specijalne olimpijade u BiH  prof. dr. Kada Delić.Selimović, kao  i osvajač dvije srebne medalje u stonom tenisu sa prošlogodišnjih Ljetnih olimpijskih igara Irfan Kulić.

S obzirom na epidemiološku situaciju, ove godine Sportske igre Oaze i Specijalne olimpijade BiH  traju dva dana i to u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju  „Safet Zajko“, u dvorani „Ramiz Salčin“ – Mojmilo, te u sportskoj dvorani – Dobrinja. Takmičari će se boriti  za  medalje u pet sportskih disciplina: nogomet, atletika, stoni tenis, boćanje, i MATP – program za osobe sa višestrukim smetnjama.

Ceremonija otvaranja po prvi put je održana na otvorenom, u Centru “Safet Zajko”uz skraćeni program bez defilea učesnika, ali uz bogat muzički program  koji su pored muzičke sekcije udruženja “Oaza”  obogatili  naši poznati  pjevači Halid Bešlić,  Amela Zuković, Amara Mistrić, ali balerina Narodnog pozorišta Sarajevo Zulejha Kečo.

Specijalna olimpijada aktivno promoviše načelo UN-ove Konvencije (UNCRPD) o „potpunom i efikasnomi uključivanju u društvo“:

– omogućavajući sportistima  da usavrše vještine koje povećavaju samopouzdanje i sposobnost za uspjeh u životu

– ističući i uklanjajući ogromne prepreke u pristupu sportu, školovanju i zdravstvenoj njezi za osobe s intelektualnim teškoćama

– mijenjajući stavove kako bi omogućili uključivanje u škole, zajednice i u društvo.

Zato i ove jubilarne 10. Sportske igre Oaze koje se sprovode kao dio aktivnosti projekta ”Moje pravo na sport” finansiranom od strane MyRight dočekat će još više jubileja jer ovo takmičenje  predstavlja strateško opredjeljenje Specijalne olimpijade BiH da postane jedno od akreditovanih međunarodnih takmičenja Special Olympicsa.

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno