Otvoreno pismo Emira Hadžihafizbegovića Miloradu Dodiku

Poznati bosanskohercegovački glumac i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović, uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku povodom smrti Hatidže Salaharević, koja je u ratu izgubila muža Mehmeda i sina Edina, jednog od najperspektivnijih jugoslavenskih košarkaša koji je likvidiran u logoru “Sušica” u Vlasenici.

Kako Hadžihafizbegović navodi u otvorenom pismu, Mićo Kraljević, vođa formacije “Mićini specijalci” i član SNSD-a, trenutno je načelnik Općine Vlasenice, a prema riječima poznatog glumca on je odgovoran za ubistvo Mehmeda i Edina Salaharevića iako tužba za zločine protiv čovječnosti podnesena protiv njega još uvijek miruje u ladicama Tužilaštva BiH.

– Poznata je vaša podrška, gospodine predsjedniče, Mići Kraljeviću, naredbodavcu mnogih likvidacija po Vlasenici, pa sasvim izvjesno i Edinove i Muhamedove. Još dvojica jahača Apokalipse, braća Stanić, Milenko i Radenko, također su na slobodi, a poznato je da su i oni bili gospodari života i smrti u Vlasenici, kao i Vaso Čeliković, i ini drugi koji su učestvovali u zločinu protiv čovječnosti – stoji u pismu upućenom Dodiku.

Hadžihafizbegović navodi da su “Mićini specijalaci, sastavljeni od domicilnih Vlaseničana, jako dobro poznavali Edina Salaharevića, te su oni su i obezbjeđivali logor Sušicu”.

– Nakon zatvaranja u logor počinje svakodnevno iživljavanje nad devetnaestogodišnjim dječakom. Svaki dan su ga tukli, tjerali da ubacuje ‘trice’ sa nekom krpenjačom u improvizirani koš, i kad bi Salaharević fulao, slijedilo bi žestoko premlaćivanje. Cijelu priču ćete moći pogledati u filmu „Kuće koje plaču“, a Edin Salaharević, zajedno sa svojim ocem, mučki je ubijen i tijelo mu je razvučeno u nekoliko grobnica. Kosti Edina Salaharevića pronađene su 2009. godine, a kosti oca Muhameda prije nepunih pola godine – stoji u pismu upućenom Dodiku.

Hadžihafizbegović u otvorenom pismu poziva Dodika da svojim autoritetom podstakne Tužilaštvo BiH da procesuira Miću Kraljevića, a otvori istragu protiv braće Stanić.

– Svaki put, gospodine Dodik, u vremenu koje je pred vama, kad se rukujete sa Mićom Kraljevićem, dio prolivene krvi Edina Salaharevića i njegovog oca Muhameda, kao i hiljade nevino ubijenih Bošnjaka u Vlasenici ostaje i na vašim rukama. Ljudski život je kratak, i uvijek imamo izbor. Da sa ovog svijeta odemo kao insani, ili kao neljudi. Pred vama je izbor, gospodine Dodik. Ili ćete promijeniti narativ, i u očima svojih najbližih, dakle svoje porodice i građana čiji ste predsjednik, ponovo biti čovjek, ili ćete na ropotarnicu historije otići kao smetljar i nesorta. Mićo Kraljević je ona referentna tačka na kojoj ću ja osobno donijeti sud o vama. Ostavite li tu hijenu i dalje na mjestu načelnika i ne zatražite li od državnog tužilaštva da iz ladice izvuče podignutu optužnicu protiv tog monstruma, vi ste, zaista, loš čovjek, loš otac, loš sin, loš djed i nikakav predsjednik – poručuje Hadžihafizbegović u pismu Dodiku.

Koliko je samo dobrih i predanih roditelja, nevine i talentirane djece istrgnuto sa ovoga svijeta, možemo samo s tugom nagađati. I možemo ih se sjećati. I možemo, i moramo, za njih tražiti pravdu. Ne osvetu, jer osveta je Božje djelovanje, nego pravdu. Pravdu koju nisu doživjeli dok su bili živi, ali koju im mi možemo podariti, ako u nama ima i tračka ljudskosti – stoji u otvorenom pismu upućenom Dodiku.

(RTVTK/FENA) F.F.

Pročitajte...