Ove godine Ljetni univerzitet u Tuzli ima aktivnosti na Konjuhu i party za studente

Ljetni univerzitet u Tuzli počinje u ponedjeljak 21. juna. Brojne aktivnosti bit će organizovane kombinacijom online radionica, predavanja i diskusija na fakultetima i Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli. Učestvovat će akademsko osoblje, studenti i alumni – bivši studenti ovog Univerziteta koji djeluju u akademskom okruženju u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu. Neke od radionica bit će otvorene i za učenike srednjih škola i građanstvo.

novinar Azra Mešić

Dvadesetšesti Ljetni univerzitet trajat će od ponedjeljka do subote i oko aktuelnih tema iz različiitih naučnih oblasti okupit će domaće profesore, goste predavače, te studente Univerziteta u Tuzli i druge građane.

  • Brojne su teme: od internacionalnih perspektiva Univerziteta u Tuzli, razgovora sa našim alumnistima i našom naučnom dijasporom, do akreditacije studijskih programa, na kojima će biti predstavnici svih agencija na državnom nivou, na kantonalnom niovu. Bit će i panelisti i učesnici radionica, kaže za RTVTK prof.dr. Vesna Bratovčić, prorektorica za međuuniverzitetsku i međunarodnu saradnju ovog Univerizteta.

Dio programa bit će posvećen budućnosti online nastave, perspektivama razvoja vanrednih studija, promociji Erasmus razmjene studenata i akademskog osoblja, a jedna od aktivnosti bit će organizovana na Konjuhu, na lokalitetu Rimske ceste.

  • Prošle godine sam sa svojim timom otkrila Rimsku cestu na lokalitetu Dobra voda. S obzirom da okolnosti nisu dozvolile da se takvo otkriće predstavi na jedan ovakav način, evo sad su se stekli uslovi da se organizira jedna manifestacija koja kroz performans ima za cilj promociju Rimske ceste – reprezentativnog spomenika iz antičkog doba, kazala je na press konferenciji danas doc.dr. Mersiha Imamović, profesorica PMF-a.

U promociji Rimske ceste učestvovat će srednjoškolci, studenti i mještani, te glumci Narodnog pozorišta iz Tuzle. Detaljan program Ljetnog univerziteta dostupan je na oficijelnoj web stranici Univerziteta u Tuzli.

Pročitajte...