Pakistanska vojska oborila dva indijska borbena aviona

Glasnogovornik vojske Asif Ghafoor je rekao da je jedan od aviona pao na teritorij pod kontrolom Pakistana, dok se drugi srušio na indijski teritorij. Indija je u utorak pokrenula zračne napade na militante u Pakistanu.

Napadi predstavljaju odmazdu za napade militanata na indijske trupe u Kašmiru. Tenzije su velike od samoubilačkog napada 14. februara izvršenog na konvoj indijske paramilitarne policije, u kojem je poginulo najmanje 40 vojnika.

Danas je pakistanski ministar vanjskih poslova rekao da su pakistanski avioni krenuli u napad na liniju razgraničenja pakistanskih i indijskih snaga u Kašmiru.

Pakistan je izveno napade na mete koje nisu vojne, ali je izbjegnuta kolateralna šteta, kao i ljudske žrtve. S druge strane, indijske vlasti su saopćile da je pakistanski zračni napad odbijen.

Indija i Pakistan tvrde da im pripada cijeli Kašmir s većinski muslimanskim stanovništvom, ali kontrolišu samo dijelove grada. Dvije zemlje iza sebe imaju tri rata i ograničeni konflikt od nezavisnosti od Velike Britanije 1947. godine. Svi sukobi osim jednog su bili zbog Kašmira.