Palmer i Ajhorst: Unapređenje izbornog zakonodavstva BiH – prioritet, ova godina je prilika za napredak

Članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH održali su danas sastanak sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara u Kancelariji za Evropu i Evro-Aziju Matthewom Palmerom i direktorkom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst.

U obraćanju članovima Interresorne radne grupe Eichhorstova i Palmer zajednički su izrazili snažnu podršku Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) provođenju reformi koje su ključ za, kako je rečeno, provođenje slobodnih, poštenih i demokratskih izbora u BiH. Visoki zvaničnici EU i SAD naglasili su da će biti partneri i saveznici Interresornoj radnoj grupi, kojoj su ponudili podršku eksperata iz OEBS-a, ODIHR-a i Venecijanske komisije Savjeta Evrope. Eichhorstova i Palmer založili su se i za inkluzivnost procesa, odnosno uključivanje predstavnika Centralne izborne komisije i civilnog društva u proces izmjena izbornog zakonodavstva. Upozorili su, takođe, da je potrebno racionalno iskoristiti vrijeme do kraja ove godine, koju su ocijenili kao ključnu za provođenje reforme izbornog zakonodavstva, ali i za provođenje drugih važnih reformi, posebno u oblastima vladavine prava i borbe protiv kriminala i korupcije.

Članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH zahvalili su se visokim zvaničnicima EU i SAD na podršci, naglasivši da su svjesni činjenice da je pred njima delikatan, komplikovan i težak posao.

Današnjem sastanku prisustvovali su i ambasador SAD u BiH Eric Nelson i šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler.

Pročitajte...