Pariz: Macron organizovao večeru za svjetske lidere

Pariz, Turska - 10. novembar 2018: Povodom stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata Pariz će u nedjelju biti domaćin više od 70 šefova država i vlada širom svijeta. Domaćin proslave francuski predsjednik Emmanuel Macron večeras je organizovao večeru za svjetske lidere. Među brojnim liderima na večeru su stigli turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i američki predsjednik Donalda Trumpa, koji su se srdačno pozdravili i kratko razgovarali. ( Cumhurbaşkanlığı - Anadolu Agency )
– Među brojnim liderima na večeru su stigli turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i američki predsjednik Donalda Trumpa, koji su se srdačno pozdravili i kratko razgovarali

PARIZ (AA) – Povodom stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata Pariz će u nedjelju biti domaćin više od 70 šefova država i vlada širom svijeta. Domaćin proslave francuski predsjednik Emmanuel Macron večeras je organizovao večeru za svjetske lidere, javlja Anadolu Agency (AA).

Među brojnim liderima na večeru su stigli turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i američki predsjednik Donalda Trumpa, koji su se srdačno pozdravili i kratko razgovarali. Na večeru u poznatom pariškom muzeju D’Orsay stigli su, između ostalih, i Angela Merkel, kancelarka Njemačke, kao i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, te srbijanski lider Aleksandar Vučić.

Tokom dvodnevne posjete Parizu očekuje se da će Erdogan imati i bilateralni sastanak sa nekoliko lidera, među kojima i sa Trumpom.

Ceremoniji proslave 100. godišnjice od završetka Prvog svjetskog rata u Parizu trebao bi prisustvovati i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Mirovni sporazum potpisan je 11. novembra 1918. godine i tim povodom će sutra u Parizu biti i zvanično obilježavanje ove godišnjice.

Austro-Ugarska je u ljeto 1914. godine objavila rat Srbiji, otpočevši tako Prvi svjetski rat. Neposredni povod ratu bio je atentat na austrougarskog prijestolonasljednika nadvojvodu Franca Ferdinanda koji se dogodio mjesec dana ranije, 28. juna, u Sarajevu.

Prvi svjetski rat bio je globalni oružani sukob između dva saveza država (Antanta i Središnje sile) koji se odvijao na više kontinenata, između 1914. i 1918. godine. Posljedice rata bile su, između ostalog, više od 40 miliona žrtava, uključujući približno 20 miliona poginulih vojnika i civila i značajna razaranja država, te se smatra prvim ratom globalnih, svjetskih razmjera.

Rusija i Njemačka su dvije zemlje koje su imale najviše žrtava u Prvom svjetskom ratu. Naime, poginulo je 1,8 miliona ruskih i 1,7 miliona njemačkih vojnika. Treća zemlja je Francuska sa 1,3 miliona poginulih vojnika.