Pehar: U Federaciji BiH 11 novozaraženih, dosad se ukupno oporavilo 530 osoba

Saopćeno je kako je u posljednja 24 sata testirano 706 osoba, a kod 11 je potvrđen koronavirus. Pozitivni slučajevi dolaze iz Maglaja, Travnika, Viteza i Hadžića. U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 21.177 osoba, virus je potvrđen kod 964 osobe, 40 je na bolničkom liječenju, a dvije na respiratoru. Zabilježeno je 530 oporavljenih, a 401 osoba se još uvijek vodi kao aktivan slučaj.

U posljednja 24 sata zabilježen je i jedan smrtni slučaj, muškarac 1963. godište iz Čapljine.

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kazao je da se nastavlja pozitivan trend razvoja pandemije u ovom bh. entitetu.

“Nadzor granica je jedna od najsnažnijih protuepidemijskih mjera, one daju određene rezultate i prema njima svi naši građani kad se vraćaju iz inostranstva moraju provesti 14 dana u karantinu. O ovoj mjeri se još ne razmišlja u vidu njenog ukidanja”, odgovorio je Pehar na jedno novinarsko pitanje o tome kako omogućiti našim građanima iz inostranstva da dođu u domovinu.

Pojasnio je da period od 14 dana samoizolacije nije proizvoljno uzet, da je to preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Na pitanje novinara o podjeli medicinske opreme Pehar je kazao da je ona dijeljena bolnicama prema ključu gravitiranja stanovništva prema svakoj instituciji pojedinačno.

Pročitajte...