Pentagon: Povlačimo se iz Sirije ali nastavljamo saradnju s ‘lokalnim partnerima’

Pentagon je potvrdio da se američke trupe vraćaju iz Sirije, dodajući će ipak nastaviti sarađivati s “lokalnim partnerima”.

Glasnogovornica Pentagona Dana White je izjavila da akcija protiv ISIS-a još nije završena.

– Koalicija je oslobodila teritorij koji je nekada držao ISIS, ali kampanja protiv ISIS-a još nije okončana. Započeli smo proces povratka naših vojnika iz Sirije dok prelazimo u novu fazu kampanje protiv ISIS-a –  navela je White u saopćenju, prenosi agencija Anadolija.

Dodala je kako ne može iznositi više detalja zbog sigurnosti operacija koje se vode protiv terorističke organizacije.

– Mi ćemo nastaviti saradnju s našim partnerima i saveznicima kako bi pobijedili ISIS gdje god da ova organizacija bude djelovala – kazala je White.

Američki mediji navode da američka vojska iz Sirije planira u potpunosti povući oko 2.000 vojnika, dok pojedini mediji navode da će SAD vojnike iz te zemlje povući u periodu od 60 do 100 dana.

Bijela kuća je ranije u srijedu saopćila da su Sjedinjene Američke Države (SAD) počele povlačiti svoje vojnike iz Sirije u momentima kada prelaze na novu fazu borbe protiv ISIS-a.

Sarah Sanders, glasnogovornica Bijele kuće, izjavila je da je SAD pobijedio ISIS na Bliskom istoku.

– Prije pet godina ISIS je bio vrlo jak na Bliskom istoku, a sada je SAD u tom regionu pobijedio tu organizaciju koja je ranije proglasila halifat – kazala je Sanders.

Dodala je ipak kako pobjede ostvarene protiv ISIS-a u Siriji ne znače i da je okončana međunarodna koalicija protiv te terorističke organizacije, napominjući da SAD prelazi na novu fazu borbe protiv ISIS-a.

Američki predsjednik Donald Trump je danas izjavio da je SAD porazio ISIS u Siriji te dodao da je ovo bio jedini razlog zbog kojeg je držao vojsku u toj zemlji.

– Porazili smo takozvanu Islamsku državu u Siriji – moj jedini razlog da budemo tamo tokom Trumpovog predsjedničkog mandata – napisao je Trump na Twitter profilu.

Pročitajte...