Plava kuća: Kraj Korejskog rata mogao bi biti objavljen na samitu Hanoju

Nade su porasle da bi Donald Trump i Kim Jong Un mogli proglasiti kraj Korejskog rata iz perioda 1950. do 1953. godine na samitu u Hanoju nakon što je Južna Koreja saopćila u ponedjeljak da bi dvojica čelnika mogla postići sporazum.

Razorni sukob između komunističke Sjeverne Koreje, podržane Kinom, i kapitalističkog Juga, uz pomoć Sjedinjenih Država, okončan je primirjem a ne mirovnim sporazumom, ostavljajući Pyongyang i Washington tehnički još u stanju rata.

– Vjerujem da postoji mogućnost za tako nešto – izjavio je novinarima portparol južnokorejske predsjedničke Plave kuće Kim Eui-kyeom, upitan o zvaničnoj objavi kraja rata.

– Ne znamo kakva bi to vrsta deklaracije mogla biti, ali vjerujem da SAD u Sjeverna Koreja mogu postići sporazum – kazao je.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je u oktobru da je “samo pitanje vremena” kada će Washington i Pyongyang objaviti kraj rata.

I SAD su također zauzele optimističan stav. Stephen Biegun, specijalni američki izaslanik za Sjevernu Koreju, izjavio je u ovom mjesecu da je Trump “spreman da okonča taj rat”, podgrijavajući spekulacije da bi zvanični kraj rata mogao biti skoro objavljen.

Sjevernokorejski čelnik Kim trebao bi se sastati s američkim predsjednikom u vijetnamskoj prijestonici u srijedu i u četvrtak, na samitu za koji se mnogi nadaju da bi mogao dovesti do napretka u denuklearizaciji i na postizanju eventualnog mirovnog sporazuma.

Portparol Plave kuće izjavio je, međutim, da bi, čak i u slučaju zvanične objave kraja Korejskog rata, mirovni sporazum bio potpisan kao “posljednja faza procesa denuklearizacije” Korejskog poluotoka – i da bi trebalo dosta vremena da se materijalizira.

Sjeverna Koreja, komanda Ujedinjenih nacija pod američkim vodstvom i Kina potpisnice su primirja.

Samit u Hanoju dolazi nakon sastanka Trumpa i Kima prošlog juna u Singapuru na kome je objavljeno nejasno intonirano saopćenje o sporazumu o denuklearizaciji, ali je napredak u pregovorima otada zakočen jer dvije strane izražavaju nesuglasice oko značenja sporazuma, prenosi AFP.

Pročitajte...