Počela nova akademska godina na Evropskom univerzitetu Brčko distrikt

Svečanom podjelom indeksa danas je 10. generacija studenata Evropskog univerziteta Brčko distrikt počela svoje akademsko obrazovanje. Tradicionalno najveći interes studenata bio je za zdravstvene i tehničke fakultete, što i ne čudi s obzirom na to da tržište rada najviše traži te kadrove.

„Svi smo svjesni da je djece manje, da je brucoša manje, ali moram reći da smo mi u principu zadovoljni sa upisom, jer smo na razini prošle godine. Evo sa današnjim danom smo upisali 308 studenata, sigurno zahvaljujući i tome što smo na Fakultetu tehničkih nauka otvorili desetak novih smjerova koji su vrlo atraktivni i koji su želja tržišta. Mi inače nastojimo biti fleksibilni. Omogućeno nam je donošenje brzih odluka, omogućeno nam je da ne trebamo mijenjati zakone, propise, da bismo nešto novo počeli. Tako da imamo energetiku, robotiku, IT tehnologije i sve ono što mislimo da će na tržištu biti potrebno“ ističe profesor Rudika Gmajnić prorektor za nauku i međunarodnu saradnju Evropskog univerziteta Brčko distrikt.

Jasenko Trkulj je na Evropskom univerzitetu u Brčko distriktu odabrao ekonomiju, s jasnim planom za vlastitu budućnost.

„Za pet godina vidim se u svom privatnom poslu, vezanom za ekonomiju. Moja obitelj se bavi knjigovodstvom, tako da evo, vjerovatno će im trebati još jedan dobar ekonomista, a čuo sam da Evropski univerzitet u Brčkom daje zaista dobre ekonomiste. Tako da, evo, to su moja očekivanja, da budem dobar student i da zaista naučim znanje“ kaže Jasenko.

„Oni koji koji završe informatiku ili zdravstvene smjerove rade svi. Oni koji završe pravo i ekonomiju, kao i svugdje, malo teže nađu posao. Ali onaj ko je bio dobar student i dobro savladao gradivo ekonomije ili prava on sigurno nađe posao. Uvijek treba dobrih pravnika i dobrih ekonomista. Manje-više svi nađu posao, jer nema radne snage u BiH. Mnogi su otišli za Austriju i Njemačku tako da sada nije problem naći posao“ ističe profesor Nedeljko Stanković rektor Evropskog univerziteta Brčko distrkikt.

I na ovom Univerzitetu svoj su rad prilagodili aktuelnoj situaciji, prouzrokovanoj korona-virusom. Nastava u novoj akademskoj godini počela je na klasičan način, u učionicama, ali u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije spremni su i za rad putem internetskih platformi. Inače, upis na Evropskom univerzitetu u Brčko distriktu traje do kraja oktobra.

Pročitajte...