Počela potpisivanje ugovora sa prvom grupom korisnika sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja zagađenosti zraka na području TK za 2020. godinu.

U Ministartvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK danas su potpisani ugovori sa prvom grupom korisnika, kojima su odobrena sredstva za sufinansiranje mjera smanjenja zagađenosti zraka na području TK u ovoj godini. Sredstvima od maksimalno do 2 hiljade KM, resorno Ministarstvo sufinansira zamjenu postojećih kotlova na ugalj, kotlovima na pelet. U prvom krugu, 125 aplikanata je ispunilo uslove Javnog poziva, koji je još otvoren.
S obzirom na dugogodišnji problem aerozagađenja s kojim se suočavaju građani na području TK, kantonalna Vlada, odnosno Ministarstvo prostronog uređenja i zaštite okolice pokrenuli su aktivnosti na poboljšanju kvalitete zraka, posebno u zimskim mjesecima. Prvi korisnici koji su ostvarili pravo na subvenciju, odnosno sufinansiranje nabavke kotlova na pelet, u okviru Javnog poziva Ministarstva danas su potpisali ugovore.
Javni poziv je još otvoren, a prijaviti se mogu građani sa područja TK koji već imaju kotao na čvrsto gorivo, a žele preći na obnovljive izvore energije.
Javni poziv je dostupan na web stranici Vlade TK, a za one aplikante koji su prijave podnijeli u avgustu Ugovori će biti potpisani narednog mjeseca. Cilj projekta je smanjenje broja individualnih ložišta na području TK, što će značajno doprinjeti kvaliteti zraka, poručuju iz resornog Ministarstva.

Pročitajte...