Počela reekshumacija u Memorijalnom centru Potočari

Nakon kolektivne dženaze i ukopa posmrtnih ostataka devet žrtava genocida u Srebrenici, jutros je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari počela reekshumacija, kako bi se ranije identificiranim i ukopanim žrtvama dodali njihovi posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni. Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je da će se reekshumacija, uz dozvolu i prisustvo porodica žrtava, vršiti cijelu sedmicu, a ponovo će biti otvoreno 68 mezara.

Sadik Zukanović iz Sućeske imao je samo 27 godina kada je njegov život tragično prekinut u Srebrenici u julu 1995. godine. Njegovi nekompletni posmrtni ostaci ukopani su na kolektivnoj dženazi 2005. godine. Danas je njegova majka Tima došla u Potočare, kako bi prisustvovala reekshumaciji. Tuga u njenim očima ista je kao i onog dana kada je kopala svog sina.

– On je išao kroz šumu kad je bio pad Srebrenice. Onda je bio u Jelahu, opština Bratunac. Tu je poginuo, tu su mu našli kosti. Ja sam pristala da ga ukopam. Kazali su da mu fali podlaktica i potkoljenica, jer je nađen na površini, kazala nam je majka Tima Zukanović.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je da se reekshumacija vrše po nalogu Tužilaštva BiH.

– Po nalogu Tužilaštva BiH u Memorijalnom centru u Potočarima danas je počeo proces reekshumacije 68 žrtava genocida u Srebrenici, kako bi se ranije ukopanim žrtvama dodali ostaci koji su pronađeni u godinama nakon njihovog ukopa. Reasocijaciji skeletnih ostataka će prisustvovati porodice žrtava po čijem odobrenju se reekshumacija i provodi, kao i antropolozi ICPM-a, patolog dr. Rifet Kešetović, te istražitelji Instituta za nestale osobe. Čitav ovaj postupak trebao bi se okončati do kraja sedmice, a svakog dana će se otvoriti najmanje 12 mezara, istakla je Fazlić.

Fazlić je podsjetila da su i u proteklom periodu rađene reekshumacije, a do sada su u Memorijalnom centru u Potočarima reasocirani posmrtni ostaci 820 žrtava. U devet navrata su rađene kolektivne, odnosno velike reekshumacije u kojima je otvaran veliki broj grobnih mjesta ili mezarja, dok su u 11 slučajeva rađene individualne reekshumacije.

(RTVTK)

Pročitajte...