Počelo glasanje na neustavnom referendumu u Iraku

– Glasanje na referendumu o nezavisnosti Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka (IKBY), koji je Federalni sud Iraka proglasio neustavnim, počelo je u jutarnjim satima

ERBIL (AA) – Glasanje na referendumu o nezavisnosti Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka (IKBY), koji je Federalni sud Iraka proglasio neustavnim i nevažećim, počelo je u jutarnjim satima.

Glasačka mjesta na referendumu koji je jednostranom odlukom organizovao IKBY i koji bojkotuje turkmensko i arapsko stanovništvo, otvorena su u Erbilu, Sulajmaniji, Duhoku, Kirkuku, Salahaddinu, Tuzhumatuu, Hanekinu, Celavli i Karatepeu.

Referendum se održava i u dijelovima Mosula, grada koji je nedavno oslobođen od terorističke organizacije ISIS. Otvoreno je ukupno oko 12 hiljada biračkih mjesta.

Prema podacima Vrhovne izborne komisije Iraka, očekuje se da na referendumu učestvuje oko pet miliona i 200 hiljada birača, od toga u Erbilu pravo glasa ima milion i 200 hiljada birača, a u Sulejmaniji milion i 280 hiljada. Slijedi Kirkuk sa 750 hiljada, Duhok sa 800 hiljada, Mosul sa 750 hiljada i druga mjesta sa ukupno oko 420 hiljada birača.

Predsjednik Kurdske regionalne uprave na sjeveru Iraka Mesut Barzani je 7. juna saopćio kako će 25. septembra biti održan referendum koji će obuhvatiti Kirkuk i druge sporne regije.

Irački premijer Haidar el-Ibadi je potom saopćio da je jednostrana odluka o referendumu neustavna te kazao kako neće priznati njegove rezultate. Irački Federalni sud je referendum proglasio nevažećim i naložio njegovo otkazivanje.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su odluku o referendumu ocijenile “veoma rizičnim putem” i zatražile otkazivanje referenduma.

Protiv održavanja referenduma su i susjedne Turska i Iran, ali i međunarodna zajednica.

(RTVTK/AA)

Pročitajte...