Počelo IX bugojansko lutkarsko bijenale

Predstavom „Andersenovi kuvari“, koju su na pozorišnim daskama Kulturno-sportskog centra u Bugojnu odigrali članovi Malog pozorišta “Duško Radović” iz Beograda, počelo je IX bugojansko lutkarsko bijenale.

Reditelj predstave je Dragoslav Todorović koji je, koristeći sadržaj nekih od Andersenovih bajki, na jedan moderan lutkarsko-muzičko-plesno-pantomimski način „kralja dječijih pisaca“ predstavio kao velikog čarobnjaka igre.

Bila je to prva predstava u takmičarskom dijelu programa Bijenala, u okviru kojeg će najmlađa publika narednih dana moći pogledati još nekoliko predstava lutkarskih pozorišta iz naše zemlje, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Lutkovno gledališče iz Maribora danas će odigrati predstavu „O dečki in pingvinu“, za koju je režiju uradio Zoran Petrović.

Članovi Dječijeg kazališta „Branka Mihaljevića“ iz Osijeka izvest će predstavu „Deveta ovčica“, rediteljice Ljudmile Federove.

Do 15. septembra, kada je planirano proglašenje najboljih predstava na IX bugojanskom lutkarskom bijenalu, predstavit će se i članovi Dječijeg pozoršta Republike Srpske, Pozorišta lutaka Mostar, te Gradskog pozorišta iz Podgorice.

U Umjetničkoj galeriji KSC-a sinoć je otvorena izložba pod nazivom „Crteži“ koju je, u znak sjećanja na djelo slikara Ismeta Mujezinovića, priredila Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine.

U holu ove javne ustanove danas će biti otvorena izložba „Plakati, logotipi i naslovnice“, bugojanskog umjetnika Antonija Džolana.

Između ostalog, planirano je održavanje radionica na kojima će se govoriti o izradi, manipulaciji i analiziranju lutaka.

Neke od predstava, koje su uvrštene u program IX bugojanskog lutkarskog bijenala, bit će odigrane u Donjem Vakufu, Gornjem Vakufu-Uskoplju i Travniku

Pročitajte...