2 C
Tuzla,BA
Utorak, 19 Oktobra, 2021
Naslovna Izdvojeno Počelo iznošenje stvari, da li će do 1. aprila biti uklonjena crkva...

Počelo iznošenje stvari, da li će do 1. aprila biti uklonjena crkva iz dvorišta nane Fate

Uz policijsko osiguranje, kako se vidi na video snimku objavljenom na FB stranici “Raja Podrinja” danas je počelo iznošenje stvari iz crkve koja je izgrađena u dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju. Evropski sud za ljudska prava donio je u oktobru prošle godine presudu kojom se nalaže uklanjanje ove crkve.

Ova presuda postala je konačna 1. januara ove godine, a rok za njeno provođenje vlastima entiteta Republika Srpska ističe 1. aprila.

Fata Orlović je 2000. godine krenula u pravosudnu borbu, ali nakon bezbroj tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist, crkva nije uklonjena. Nekoliko puta i sama se našla na optuženičkoj klupi pred Općinskim Sudom u Srebrenici gdje je bila optužena za napad na policajce.

Suprug Fate Orlović i više od 20 drugih srodnika ubijeni su u genocidu u Srebrenici 1995. godine, a imovina je pripadala njemu i njegovom bratu i sastojala se od nekoliko stambenih i poljoprivrednih objekata, njiva i livada.

Nakon što je imovina izuzeta u korist Crkvene opštine Drinjača, na imanju je izgrađena crkva. Podnositelji tužbe nikada nisu bili obaviješteni o postupku eksproprijacije.

U cilju implementacije Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, koji garantuje pravo na slobodan povratak izbjeglica u njihove domove i pravo na povrat imovine, Republika Srpska je 1998. godine donijela Zakon o prestanku primjene Zakona o korištenju napuštene imovine.

Podnositelji tužbe su pokrenuli postupak za povrat imovine u skladu s ovim zakonom. Odlukom Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih lica i izbjeglica iz 1999. godine, a nakon toga i odlukom Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica iz 2001. godine, utvrđeno je njihovo pravo na potpuni povrat imovine.

Obje navedene odluke su konačne i izvršne. Imovina je potom vraćena podnositeljima, izuzev parcele na kojoj je izgrađena crkva. Narednih godina podnositelji su bezuspješno tražili potpuni povrat imovine.