Počelo obilježavanje 12. juna, Dana dobitnika najvećih ratnih priznanja TK

Ovogodišnja svečanost obilježavanja 12. juna, Dana dobitnika najvećih ratnih priznanja TK u organizaciji Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja TK održana je skromno, u uslovima poštivanja epidemioloških mjera. Cvijeće je položeno na mjestima ukopa tri heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Nesiba Malkića, Mehdina Hodžića i Hajrudina Mešića. Kruna obilježavanja datuma obuhvaćenog kantonalnim zakonom o značajnim historijskim datumima bit će upriličena sutra polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na centralnim spomen obilježjima na Slanoj Banji te ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

Novinarka: Devleta Brkić

Nakon njegove pogibije Prva teočanska brigada dobija naziv Brigada “Hajrudin Mešić”. “Zmaj od Majevice”, kako su ga još zvali u narodu, dobitnik je ratnog priznanja Zlatni ljiljan i policijskog odlikovanja Medalja za hrabrost. Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine na Dan Armije 1994. godine, posthumno ga je odlikovalo Ordenom heroja oslobodilačkoga rata, a 1996. godine unaprijeđen je i u čin brigadnog generala. Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na mezaru legendarnog kapetana i narednog heroja Hajrudina Mešića počelo je obilježavanje 12. juna, Dana dobitnika najvećih ratnih priznanja TK. Kako je istaknuto danas veoma je važno sjećati se onih koji su dali svoje živote za našu domovinu i slobodu koju danas živimo.

– U trenutnoj situaciji veoma je bitno. Pojavljuju se razni non paperi, razna neka mirna ocijepljenja. Bitno je sjećati se ljudi koji su dali svoje živote za ovu državu, branili državu, očuvali državu i sada ponovo hoće da je ruše i mi smo spremni da je branimo i dalje, kazao nam je Edin H.Muhamedović, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja TK.

Vrijeme leti, ali sjećanje i ponos na Hajrudina Mešića – Kapetana Hajru u njegovom Teočaku i okolini ne blijedi. Početkom 1992. godine nije se povinovao odlukama novouspostavljene srpske vlasti, te je sa skupinom patriota organizovao odbranu svog rodnog mjesta, kojeg danas s pravom zovu herojski Teočak.

– Kapetan Hajro je jedan od devet heroja Armije RBiH, odnosno jedan od tri heroja u našem kantonu. Dao je veliki doprinos, i kao što ovdje znaju reći Teočani da je ostao živ vjerovatno se genocid ne bi ni desio, jer je on bio za to da se izvrši proboj prema Srebrenici, naglašava naš sagovornik.

U znak sjećanja na žrtve i hrabrost kojom su doprinijeli današnjoj slobodi i miru cvijeće je danas položeno i na mjestima ukopa heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Nesiba Malkića u Dubravaman i Mehdina Hodžića u Hemlijašima. Kruna obilježavanja datuma obuhvaćenog kantonalnim zakonom o značajnim historijskim datumima bit će upriličena sutra polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na centralnim spomen obilježjima na Slanoj Banji te ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

(RTVTK)