Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH danas je u Sudu BiH održano ročište koje se vodi protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Riste Lečića.

Tužilaštvo BiH ih tereti da su 10. marta 2019. učestvovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, a kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”, te svojim djelima, radnjama i postupcima “javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH”.

Tužilac Maja Ilić Stupar je navela da su optuženi, zajedno sa pripadnicima Ravnogorskog pokreta iz Srbije i Crne Gore, veličali četnički pokret čime su, kako je navela, izazvali strah među nesrpskim stanovništvom, posebno među povratnicima u Višegrad i okolinu.

Ona je izjavila da će Tužilaštvo dokazivati krivicu optuženih saslušanjem tri svjedoka i jednog vještaka, te ulaganjem video-materijala sa održanog skupa.

Kao jednog od svjedoka, Tužilaštvo je predložilo Bakiru Hasečić, čemu se usprotivio advokat Miodrag Stojanović, koji je danas mijenjao advokata prvooptuženog Dušana Sladojevića, Zorana Perića.

“Ovaj svjedok je povrijedio pravo da na bilo koji način bude involviran u ovaj proces, jer je bila prisutna na ročištu kada su se optuženi izjašnjavali o krivici. Samim tim, ona je sama sebe kontaminirala i odbrana neće pristati na njeno svjedočenje”, izjavio je Stojanović.

Sudija Stanko Blagić naknadno će donijeti odluku o svjedočenju Hasečićeve, kao i odrediti datum za održavanje narednog ročišta.

Branioci optuženih će iznijeti svoje uvodne riječi po okončanju iznošenja dokaza Tužilaštva.

(BHRT)