Počelo zasjedanje Doma naroda Federalnog parlamenta

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH počeli su današnje zasjedanje na kojem će razmatrati Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH.

Ako ga izglasaju bit će omogućeno da stupi na snagu budući da ga je ranije usvojio Predstavnički dom.

– To će značiti da će obrti imati pravo i na uvoz repromaterijala i izvoz svojih proizvoda odnosno moći će samostalno u svoje ime i za svoj račun obavljati vanjskotrgovinsko poslovanje bez posrednika što do sada nije bio slučaj – pojasnio je ranije federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić.

Osim toga, delegati će se izjašnjavati o Prijedlogu zakona o posredovanju u prometu nekretnina, predloženim izmjenama Zakona o poljoprivredi, dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima te odluci o razrješenju i imenovanju članova Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH.

Također, kako je potvrdio je predsjednik Kluba Bošnjaka i član Kolegija Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Jasmin Duvnjak, predloženo je da se dnevni red sjednice dopuni s Prijedlogom zakona o roditeljima-njegovateljima, koji je Predstavnički dom usvojio prije dva dana.

Cilj zakona je da se jednom od roditelja osoba s invaliditetom prizna pravo na status “roditelja njegovatelja”, te da mu se omogući mjesečna naknada uz pripadajuće doprinose za penzijsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

FENA / RTVTK