12 C
Tuzla,BA
Srijeda, 22 Septembra, 2021
Naslovna TELEVIZIJA Informativni program Počeo rok za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića u Doboju...

Počeo rok za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića u Doboju i Srebrenici

Trodnevni rok za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića sa ponovljenih lokalnih izbora u Doboju i Srebrenici počinje danas.

Naime, zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića moguće je podnijeti 26, 27. i 28. februara.

Zahtjevi za ponovno brojanje glasačkih listića, prigovori na objavljene utvrđene rezultate i žalbe se dostavljaju isključivo putem fax aparata na broj 033/251-329, elektronskom poštom na e-mail adresu zzov@izbori.ba ili lično u sjedište Centralne izborne komisije BiH (Sarajevo, ul. Danijela Ozme 7).

Protokol Centralne izborne komisije BiH će raditi i u dane vikenda 27. i 28. februara u vremenu od 8 do 16 sati.

Procedura podnošenja zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića propisana je odredbama člana 5.30 Izbornog zakona BiH.

Centralna izborna komisija BiH može i po službenoj dužnosti narediti ponovno brojanje glasačkih listića.

Inače, Centralna izborna komisija BiH je na jučerašnjoj hitnoj sjednici donijela odluke kojim su utvrđeni rezultati izbora za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj i načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica održanih 15. novembra 2020. godine i ponovljenih izbora održanih 21. februara 2021.

Odluke o utvrđivanju i objavlјivanju rezultata izbora u Doboju i Srebrenici stupile su na snagu danom donošenja i objavljene su na internet stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba, i kao takve smatra se da su danom objave iste dostavljene svim učesnicima u izbornom procesu.

U skladu sa članom 6.9 stav (1) i (2) Izbornog zakona BiH protiv odluka o utvrđivanju i objavljivanju rezultata izbora u Doboju i Srebrenici može se putem Centralne izborne komisije BiH podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana objave odluke na web stranici Centralne izborne komisije BiH.