Počeo sa radom Savjet za nauku i tehnologiju TK

Danas je zvanično sa radom počeo Savjet za nauku i tehnologiju Tuzlanskog kantona koji je formirala kantonalna Vlada kako bi unaprijedila naučno-tehnološki razvoj i status istraživača na akademskom nivou, te obezbijedila više novca za njihove istraživačke projekte. Zasad je u Budžetu Tuzlanskog za nauku osigurano oko 200.000 konvertibilnih maraka, a Savjet će moći raspoređivati dio tog novca.

novinar Azra Mešić

Ministarstvo za nauku i obrazovanje Tuzlanskog kantona je formirao Savjet za nauku i tehnologiju Tuzlanskog kantona, kako bi potaklo investicije u ovu oblast. Čine ga univerzitetski profesori i jedan privrednik, vlasnik izvozno orjentisane kompanije koja proizvodi softver.

  • Zaista su mala izdvajanja za nauku. I ono što sam sebi dao za zadatak, a imat ćemo i pomoć ovih stručnih ljudi kako da povećamo izdvajanja. Ove godine je bilo predviđeno 140.000KM izdvajanja i kroz rebalans je 50.000KM obezbjeđeno, kazao u osvrtu na ovu temu resorni kantonalni ministar Elvis Baraković.

Novac namijenjen nauci i tehnologiji neće se tretirati kao potrošnja, kaže ministar Baraković. Zadatak devetočlanog Savjeta bit će da predlažu gdje i na koji način on treba biti investiran.

  • Ono što bih ja volio u svakom slučaju je da tri cilja ostvarimo – povećanje ulagnja u nauku koje je nisko na nivou cijele BiH već duži niz godina, ali da to i opravdamo kvalitetnim radom i finansiranjem kvalitetnog naučno-istraživačkog rada u interesu za TK i društvo u cjelini, kaže prof.dr. Vedad Pašić, predsjednik Savjeta za nauku i tehnologiju TK.

Drugi cilj je, dodaje on – povećati saradnju naučnika-istraživača sa realnim sektorom, odnosno privredom i treći je podrška mladim istraživačima.

  • Mi moramo što više da zainteresiramo mlade ljude da se bave naukom, da finansiramo njihova istraživanja, magistarske i doktroske i postdoktrske radove, istraživanja. Da ih stimulišemo u razvoju nauke na našem prostoru jer svaka marka, uložena u nauku, ili dolar kako se to popularno kaže dugoročno vraća društvu 20 dolara. A ovo mora da bude proces koji ćemo mi sada da otpočnemo, kaže Pašić.

Prvi korak Savjeta za nauku i tehnologiju bit će kreiranje kriterija za dodjelu novca istraživačkim projektima koji će izraditi po uzoru na proceduru iz Kantona Sarajevo, koji za ovu namjenu raspolaže sa znatno više novca.

Pročitajte...