Počeo zimski red letenja na Međunarodnom aerodromu Tuzla, u opticaju 9 destinacija

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla avioni saobraćaju po zimskom redu letenja. Gradovi u Njemačkoj, Holandiji, Francuskoj i Švedskoj destinacije su koje putnici mogu posjetiti. U odnosu na ljetni red letenja obustavljene su određene linije. Pandemija koronavirusa uticala je i na broj punika koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla. Samo u oktobru zabilježen je pad putnika za skoro 40 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Autor: Dino Dropić

Zimski red letenja na Međunarodnom aerodromu Tuzla na snagu je stupio  25. oktobra. Broj destinacija i letova reduciran je u odnosu na ljetni red letenja. Trenutno je u opticaju 9 destinacija, za sve one koji su zainteresovani za putovanja.

 “To su u Njemačkoj Memingen, Dortmund, Frankfurt i Berlin. U Švedskoj su to Geteborg i Štokholm. U Francuskoj Bazel i u Holandiji Eindhoven. Generalno gledajući kada se uzme u obzir stanje u aviosaobraćaju u Evropi i kada se sve to analizira ovo i nije bilo loše stanje. Trenutno je u upotrebi jedan bazni avion. Mi inače imamo stacionirana dva bazna aviona. Jedan je privremeno povučen zbog smanjenog broja linija”, rekao je Esed Mujačić direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Pandemija koronavirusa uticala je na smanjen broj putnika. U avgustu i junu kroz prostorije aerodroma prošlo je po 30 hiljada, dok je  u septembru zablježeno 19 hiljada putnika. U oktobru je 17 hiljada putnika putovalo sa Međunarodnog aerodroma Tuzla što je za skoro 30 hiljada putnika manje u odnosu na isti period prethodne godine.

“Ako je manji broj destinacija, manji je i broj putnika. To je sasvim jasno, međutim generalno gledajući sve je manji broj putnika zato što su mjere pandemije koje se uvode u svim Evropskim zemljama takve vrste da se na neki način zabranjuje kretanja putnicima, osim onima koji imaju posebnu dokumentaciju. Recimo u junu kada smo tek počeli poslije pandemije bilo je 19 542 putnika. U oktobru imamo 17 120 putnika, opet nešto manje nego u junu. Naravno u junu su bile vraćene sve destinacije, ali isto tako su bile aktivne  mjere  i nije bio dozvoljen ulazak u neke države i zbog toga su privremeno obustavljene neke linije”, istakao je Mujačić.

 Zimski red letenja traje sve do proljeća, do kraja marta. Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nadaju se da će dolaskom ljetnog reda letenja povećati se broj linija i vratiti se saobraćanje aviona u svih 16 destinacija koje su bile i prije pojave pandemije koronavirusa. Ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije i do novih restriktivnih mjera u BiH, ali i ostalim evropskim zemljama, moguća je promjena odnosno reduciranje određenih letova, poručeno je iz menadžemetna Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Pročitajte...