Početak programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u TK odgođen za 19.4. 2021. godine

Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja, koji trebaju proći mališani koji će u septembru poći u osnovnu školu,  a ne pohađaju predškolske ustanove, u Tuzlanskom kantonu je trebao početi 5. aprila. Iako je sve spremno, zbog trenutne higijensko-epidemiološke situacije članovi Aktiva direktora predškolskih ustanova Tuzlanskog kantona, predstavnici  Ministarstva za obrazovanje i nauku i kantonalnog  Pedagoškog zavoda danas su dogovorili da se početak ovog Programa odgodi za 19. april. Za 15-ak dana bit će održan novi sastanak kako bi se ponovo procijenila situacija.

“Ukoliko bude poboljšana epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona krenut će se u realizaciju od ponedjeljka 19. aprila 2021. godine” ističe Fikret Vrtagić pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku u Vladi TK.

“Svi su naši planovi na stand-by. Mi smo naravno spremni da krenemo sa obaveznim Programom u  bilo koje doba. Međutim, s obzirom na usložnjavanje epidemiološke situacije  mislimo da je pametno i obazrivo da ipak dođe do tog prolongiranja, pa da, ukoliko dođe naravno do poboljšanja epidemiološke situacije, krenemo u realizaciju onako kako smo isplanirali” kaže Sanja Karić direktorica JU “Naše dijete “Tuzla.

“Pedagoški zavod naravno prati procese na terenu i mi smo u ovim specifičnim okolnostima uradili obuku 26 odgajatelja. Radili smo tokom marta  edukaciju ovih odgajatelja, odnosno profesora razredne nastave, koji u nedostatku profesora predškolskog odgoja mogu biti kvalitetna zamjena za realizaciju Programa” kaže Ramiz Nurkić stručni savjetnik za obrazovanje u Pedagoškom zavodu TK.

Dodatna otežavajuća okolnost je i činjenica da još nisu usvojeni svi općinski odnosno gradski budžeti u Tuzlanskom kantonu, a dio troškova za realizaciju ovog Programa snose upravo lokalne zajednice. Inače, Zakon kojim je propisano da sva djeca u godini pred polazak u školu, ukoliko ne pohađaju predškolske ustanove, trebaju proći program od 150 nastavnih sati donesen je 2009. godine. Već od 2015. godine u Tuzlanskom kantonu dostignut je stopostotni obuhvat djece Programom, ali je nažalost pandemije otežala njegovu realizaciju. Koliko je značajan pokazuje činjenica da u Tuzlanskom kantonu od oko 4 000 mališana, koliko ih se zadnjih godina prosječno upisuje u osnovnu školu, samo njih oko 500 ide u vrtiće. Obavezni program pohađa oko 3 500 mališana.

“Iskustva nastavnika razredne nastave sa terena govore da su daleko spremnija djeca za praćenje redovne nastave u 1. razredu osnovne škole koja završe i taj obevezni program predškolskg odgoja i obrazovanja” kaže Fikret Vrtagić pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku u Vladi TK.

Ukoliko Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja počne prema trenutnom planu, 19. aprila, bit će završen do kraja juna 2021. godine.