Počinje s radom Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u TK

TUZLA, 30. juna (FENA) – Dobre prakse u borbi protiv korupcije u Kantonu Sarajevo prezentovane su na današnjem sastanku u Tuzli u organizaciji Ministarstva pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona s ciljem razmjene iskustava u povodu najavljenog otvaranja Ureda za borbu protv korupcije u okviru Vlade TK i aktivnosti u suzbijanju korupcije.

Premijer TK Kadrija Hodžić smatra da je korupcija najznačajniji i najdublji problem u BiH zbog kojeg se gube i troše ogromni resursi.

-U TK također imamo problem korupcije, a budući da se sami ne možemo nositi s tim, onda smo pokušali da preuzmemo primjere dobre prakse. Pozvali smo institucije koje najbolje rade u borbi protiv korupcije, to su Misija OSCE-a u BiH, Delegacija Evropske unije u BiH i američka amasada. S njima smo razvili set antikoruptivnih mehanizama, kojima smo kao Vlada ušli u borbu protiv korupcije, koristeći dobre prakse Kantona Sarajevo – ističe Hodžić.

Po njegovim riječima, u Strategiji borbe protiv korupcije kantonalna vlada je konsultirala 280 međunarodnih i domaćih institucija, koji se bore protiv korupcije.

Hodžić napominje da je Vlada TK s tim ciljem usvojila Zakon o porijeklu imovine javnih dužnosnika, koji je u javnoj raspravi, te donijela Uredbu o borbi protiv korupcije, a po prvi put ima tijelo koje se stara o provedbi ovog zakona. Izmijenjen je i Zakon o državnoj službi, prema kojoj se samo prvi sa liste može zaposliti.

-Donijeli smo jedinstvenu odluku u svijetu, a to je da Vlada TK neće zapošljavati nikoga od članova porodice do drugog koljena. Budući da niko do sada nije takav korak poduzeo – naveo je Hodžić.

S obzirom na to da je Vlada TK u prvih 100 dana rada osnovala Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, dalji su koraci da se taj ured učini operativnim, kazala ja ministrica pravosuđa i uprave TK Una Harčin.

Pojašnjava da je smisao današnje prezentacije da dobre prakse Kantona Sarajevo, po čijem je uzoru formiran Ured za borbu protiv korupcije, budu javno prenesene.

Aspekti na koje će se Ured bazirati je, ističe, uspostava registara svih zaposlenih u javnom sektoru, registara javnih nabavki i registara subvencija i poticaja.

Poseban akcenat ovom prilikom posvećen je Zakonu o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo koji je prezentovao šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić.

On je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da kroz iskustva pomogne Vladi TK da uspostavi jedan veoma snažan antikoruptivni pravni alat.

-Da formiraju Ured, da uspostave informacioni sistem i neophodne baze podataka, što interne što javne i na taj način vrate povjerenje građana u institucije sistema i učine transparentnim rizične procese kakvi su zapošljavanje, imovina, imenovanja, javne nabavke – kazao je Kafedžić.

Skupu u Tuzli prisustvovali su i Eric Larson iz Ureda borbu protiv korupciju Kantona Sarajevo, šef Ureda Misije OSCE-a u Tuzli Damir Gnjidić, predstavnici američke ambasade u Bosni i Hercegovini te Delegacije Evropske unije u BiH.

Pročitajte...