Turska: Najmanje 7 osoba stradalo, pod kontrolom 122 od ukupno 129 šumskih požara

Najmanje sedam osoba stradalo je dosad u požarima u Turskoj, a svi smrtni slučajevi zabilježeni su na području Antalije.

Turski ministar zdravstva Fahrettin Koca podijelio je na Twitteru informacije o stradalima i zdravstvenom stanju građana povrijeđenih u šumskim požarima u Antaliji, Mersinu i Mugli.

Koca je potvrdio da je sa još dvije žrtve u Manavgatu, u Antaliji, “ukupan broj poginulih u požaru porastao na sedam”, javlja Anadolija.

Naveo je kako je liječničku pomoć primilo najmanje 507 osoba povrijeđenih u požarima, među kojima je 497 otpušteno iz bolnice.

– U Antaliji je na liječenju deset osoba. Na terenu smo sa 112 ambulantnih kola, 15 vozila UMKE-a, jednim mobilnim komandnim vozilom, te sa 183 člana zdravstvenog osoblja – naveo je Koca.

Kada je riječ o Mersinu, Koca je istakao kako su povrijeđene 154 osobe, te da su sve otpuštene iz bolnice, dok su u Mugli povrijeđene 203, od kojih je 186 otpušteno s liječenja.

U Turskoj su pod kontrolom 122 od ukupno 129 šumskih požara koji bjesne širom te zemlje.

– Od ukupno 129 požara u 35 provincija, 122 su stavljena po kontrolu – napisao je na Twitteru Fahrettin Altun, šef Direkcije za komunikacije Turske., javlja danas Anadolija.

Dodao je da su mobilisana sva sredstva države za suzbijanje požara, koji su tu zemlju zahvatili od srijede.

Napori da se obuzdaju preostala žarišta su u toku.

Požar je izbio u najmanje 35 provincija, uključujući nekoliko na turskoj mediteranskoj obali, pri čemu je poginulo najmanje osam osoba.

Turske vlasti nastavljaju napore u gašenju požara zračnim i kopnenim akcijama.