Podignuta optužnica protiv taksiste za krijumčarenje migranata

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Harisa Helača, rođenog 1978. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je kao vlasnik taksi-udruženja, po prethodnom dogovoru sa njemu poznatom osobom, a radi sticanja nezakonite imovinske koristi, angažirao svoje uposlenike, na nezakonitom krijumčarenju većeg broja osoba, ilegalnih migranata, koji nisu ispunjavali zakonske uvjete za ulazak, boravak i kretanje u Bosni i Hercegovini.

U optužnici se navodi da je optuženi zajedno sa dvojicom vozača, u središtu Sarajeva preuzeo 12 ilegalnih migranata, državljana Iraka i jednog državljanina Somalije, koje su povezli u pravcu Tomislavgrada i međunarodne granice sa R Hrvatskom i EU, te migrante ostavili na dogovorenoj lokaciji, u blizini graničnog pojasa kako bi im omogućili da pješice pređu na područje R Hrvatske.

Aktivnostima Granične policije Bosne i Hercegovine, postrojbe Kamensko- Tomislavgrad, optuženi je otkriven i lišen slobode u svom vozilu, a također su pronađeni i stavljeni pod nadzor ilegalni migranti, čije krijumčarenje je spriječeno.

Optuženi se tereti da je za više osoba, pokušao omogućiti ilegalni prelazak državne granice između BiH i R Hrvatske te počinio kazneno djelo-krijumčarenje osoba iz članka 189. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, nvode iz Tužiteljstva BiH.

(RTVTK/FENA)

Pročitajte...