Podignuta optužnica za krijumčarenje ljudi

U Tužilaštvu BiH podignute su optužnice protiv Đono Nedžiba (1975. ) i Amela Ušanovića (1985. ), obojica iz Sarajeva, koji se terete da su tokom mjeseca septembra 2017. godine, zbog sticanja protivpravne imovinske koristi, po prethodnom dogovoru, preuzeli 10 ilegalnih migranata, među kojima je bilo 6 maloljetnih lica sa područja Kosova, kao i 4 lica nepoznatog porijekla.

U optužnici se navodi da su optuženi, ilegalne migrante bez važećih putnih isprava, koji su ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu, povezli u pravcu Bihaća i državne granice sa R Hrvatskom, kako bi im omogućili nezakonit prelazak na područje R Hrvatske i dalje kretanje prema zemljama EU.

U izvršenju krivičnog djela, optuženi su, zajedno sa ilegalnim migrantima, otkriveni od strane policijskih službenika Granične policije BiH.

Optuženi se terete da su kao saizvršioci vršili prevoženje krijumčarenih lica koja nisu navršila 18 godina, omogućivši im boravak u Bosni i Hercegovini, čime su počinili krivično djelo Krijumčarenje lica iz člana 189. krivičnog Zakona Bosne i Hercegovine.

 

Pročitajte...