Podignuta optužnica za zločin nad bošnjačkim žrtvama u Bratuncu

– Tadija Mitrović se tereti da je kao pripadnik VRS učestvovao u progonu civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti počinjenog ubistvima

SARAJEVO (AA) – Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Tadije Mitrovića (rođen 1952. godine), koji se tereti za zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Bratunca 1992. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematskog napada Vojske Republike Srpske (VRS) i policije na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Bratunca i okolice, kao pripadnik VRS učestvao u progonu civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti.

On se tereti da je, naoružan i u uniformi, zajedno s drugim pripadnicima VRS, u maju 1992. godine, došao u mjesto Glogova, gdje je vršio potragu za civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, radi ubistva navedenih civila, te je lično sudjelovao u ubistvu civila bošnjačke nacionalnosti kojeg su pronašli u blizini kuće, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo progona kao zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Pročitajte...