Podignuta optužnica zbog organiziranja grupe za krijumčarenje migranata

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i partnerske policijske i sigurnosne agencije otkrili su i dokumentirali krijumčarenje migranata iz Afrike prema zemljama Evropske unije u čijem izvršenju su počinitelji koristili dokumente i isprave Republike Francuske i Republike Italije, koje su pripadale trećim osobama.

U vezi s tim, tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv – Jackson Ndipa (1968.) iz Kameruna, nastanjenog u R Francuskoj, Agbor Donatus Eta (1979.), također, iz Kameruna i državljanina te zemlje, a obojica se nalaze u pritvoru.

Optuženi se terete da su tokom 2019. i početkom 2020. godine, sa više njima poznatih osoba, na teritoriji Kameruna, Francuske i Bosne i Hercegovine, djelujući kao organizirana skupina, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vrbovali državljane Kameruna, obećavajući im da će im za novčane iznose između 4.500 i 7.500 eura, omogućiti odlazak u zemlje na području Evropske unije.

U optužnici se navodi da su optuženi krijumčarenim migrantima, pribavili vize u diplomatskom predstavništvu BiH u Egiptu, pod krinkom namjere posjete BiH radi vjerskog turizma, da bi po dolasku u BiH, organizirali smještaj ilegalnih migranata na području Konjica, te pokušali organizirati njihov odlazak iz BiH kopnenim i zračnim putem, uručivši im putne isprave R Francuske i R Italije, koje su glasile na druge osobe.

U toj namjeri, većina ilegalnih migranata je otkrivena i spriječena prilikom pokušaja odlaska iz BiH, koncem januara ove godine.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela – organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata iz člana 189a., u vezi sa kaznenim djelom krijumčarenja ljudi iz člana 189. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Fena

Pročitajte...